Implantátum: akárcsak a saját fogai!

A foghiány pótlására az egyik legkorszerűbb és legjobb megoldás az implantáció, amely napjainkban már mindennapos beavatkozásnak számít. A fogászati implantátum egy sebészeti úton beültetett műfoggyökér, amelyet különböző fogpótlások készítéséhez használhatunk. Segítségével akár egyetlen fogat is úgy tudunk pótolni, hogy az stabil, terhelhető, esztétikus lesz, csakúgy, mint az Ön saját fogai. A biokompatibilis foggyökér beültetésével az implantátum nagy biztonságot ad, a ráhelyezett fog pedig megkülönböztethetetlen lesz saját fogaitól. Az időben elvégzett fogbeültetés révén Ön visszanyerheti rágóképességét, és elkerülheti a csontsorvadást, környező fogai kilazulását, elvesztését. Rendelőnkben a francia Anthogyr cég kiváló minőségű fogászati implantátumaival dolgozunk.

Miből készül az implantátum?

Miből készül az implantátum? A dentális implantátum anyaga titán, mely nem okoz allergiát és a beültetett “műgyökér”, valamint a befogadó csontszövet között szoros kötés jön létre: a csontszövetek körbeveszik az implantátumot, elősegítve a beépülés folyamatát. A titán alumínium és vanádium ötvözetével, a gyártók tovább csökkentették az implantátumok eltöréséből származó komplikációkat. Továbbá ez a korszerű fejlesztés lehetővé teszi, hogy a nagyobb terhelhetőség miatt akár keskenyebb implantátumok is képesek elviselni ugyanazt a rágóerőt, terhelést. A beépülés időtartama általában 3-6 hónap. Az implantátum formáját tekintve egy speciális fémcsavar, amely egy külső és belső csavarmenettel rendelkezik. Az implantátum a gyártás során különböző felületkezeléseken esik át, mielőtt steril csomagolásba kerül.

Hogyan igazodjunk ki a gyártók rengetegében?

A fogászati implantátumokat gyártó cégek tengerében nem egyszerű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Az Abident azonban nagy múltú, stabil alapokon álló gyártó termékeivel dolgozik, ami biztosítja a folyamatos termékutánpótlást és a megfelelő minőségkontrollt. Az Anthogyr műszergyártó évtizedek óta változatlan helyen és minőségben állítja elő termékeit, köztük a legkorszerűbb megoldásokat felvonultató, prémium kategóriás Axiom implantátumot is. Ez az implantátum a hasonló termékekhez képest 20-30 százalékkal nagyobb terhelést képes elviselni. Ez egyrészt megnöveli az élettartamát, másrészt lehetővé teszi, hogy kisebb implantátumokat alkalmazzunk, és olyan helyeken is behelyezhessük, ahol a csont mennyisége korlátozott. Az Axiom implantátumokat így ott is alkalmazhatjuk, ahol más termékek esetében már költséges csontpótlásra lenne szükség.

Hogyan történik az implantáció?

Az implantációt fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás nem okoz komolyabb megterhelést a szervezet számára. Az ilyen műtétek után egyes fogászatok hosszabb, vagy rövidebb ideig tartó antibiotikum kúrát javasolnak. Ezzel szemben mi csak a különösen indokolt esetben indikáljuk ezt a gyógyszerelést, mivel meggyőződésünk, hogy az antobiotikumokkal kellő megfontoltsággal és körültekintéssel kell bánni! Az implantátum behelyezését követően esetlegesen fellépő duzzanat és fájdalom kiválóan kezelhető hideg borogatással és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel.

Milyen implantátum ajánlott Önnek?

Ha csak egy-két foga hiányzik és ezek sorközi hiányok, akkor megőrizhetjük a hiányt határoló fogak integritását, épségét. Visszaállítható az eredeti esztétika és rágófunkció a fog lecsiszolása nélkül. Sorvégi őrlőfogak hiánya esetén a szakma szabályai szerint csak kivehető fogpótlás, protézis készíthető. Implantátummal rögzített hidat készíthetünk, amely nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet, valamint kiváló esztétikai hatást biztosít. Ha a foghiány nagy kiterjedésű, a hagyományos értelemben vett rögzített fogpótlásokkal nem, csak kivehető fogsorral lehet a fogakat pótolni. Az implantáció viszont lehetőséget biztosít arra, hogy teljes foghiány esetén a csont vastagságától függően rögzített körhidat készítsünk, megfelelő számú implantátum behelyezésével. Ha semmiképpen nem lehetséges fix fogművet készíteni, a kivető fogpótlás stabilitását és megtámasztását növelő „műgyökereket” ültethetünk be. Így implantátumokkal csökkenthető a kivehető fogsorok megszokásával és viselésével járó kellemetlen érzés és nagymértékben javul a páciens komfortérzete, rágófunkciója.

Mindenkinél beválik a beültetés?

Az implantáció az esetek 96-98 százalékában tökéletes eredményt hoz, ám néhány tényező módosíthatja a kívánt gyógyulást. Erős dohányosoknál, rossz szájhigiénével rendelkezőknél, illetve egyes betegségeknél (pl. kezeletlen cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek) csökken a beavatkozás sikeressége. Léteznek olyan esetek, amikor tilos a fogbeültetés: csontritkulásos páciensek esetén, amennyiben biszfoszfonáttal kezelik a beteget, 18 éves kor alatt, immunszupresszált betegeknél, súlyos vérképzőszervi betegségek és véralvadási zavarok esetén, rákos megbetegedések vagy az azt követő időszakok bizonyos formáiban és stádiumaiban.

Már van implantátumom!

Már rendelkezik egy implantátummal, azonban valamilyen okból másik gyártó vagy szakorvos mellett döntene? Az implantátumok rohamos terjedése miatt egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy páciens többféle implantátumrendszert is visel a szájában. Ez azonban nem jelent problémát, ha megbízható, világviszonylatban elterjedt implantátumról van szó és kellően pontos, részletes dokumentációnk van a beültetésre került titán csavarról. Ilyen esetekben ugyanis jó eséllyel kombinálhatjuk a különböző rendszereket és probléma nélkül hozhatunk létre új fogműveket.