A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés első lépése mindig a röntgenfelvétel: ez alapján tájékozódunk a gyökércsatornák számáról, lefutásáról, alakjáról. Ezután megállapítjuk, hogy élő vagy elhalt fogról van-e szó. A fog köré zsibbasztó zselé kerül, majd következik az érzéstelenítés. A szúvas rész eltávolítását követően kialakítjuk a megfelelő üreget és megnyitjuk a pulpakamrát. (Amennyiben a fogbél gyulladt, gyógyszeres töméssel zárjuk le a pulpa kamrát, és csak a következő alkalommal kerül sor a gyökérkezelésre.) A gyökércsatornát fertőtlenítjük és megtisztítjuk a baktériumoktól, majd tágítjuk. A kellően kitágult és alaposan kitisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítjuk. Ha a gyökércsúcson túlra terjed a gyulladás, gyógyszeres töméssel töltjük fel a csatornát és ideiglenes töméssel látjuk el a fogat a gyökérkezelés folytatásáig. A szárítást követően behelyezzük a hermetikusan záró, természetes alapanyagú gyökértömést, mely antimikrobális hatása révén gátolja a baktériumok szaporodását A gyökérkezelést követően kontroll röntgenfelvételt készítünk, hogy értékeljük az elvégzett gyökérkezelést.

Probléma, amit a fájdalom jelez

A konzerváló fogászati kezelések egyik leggyakrabban végzett formája az endodonciai kezelés, hétköznapi nyelven gyökérkezelés, gyökértömés. A fogbél gyulladása heves fájdalmakhoz vezethet, fő oka a bakteriális fertőzés, ritkán hő- és kémiai ingerek, repedés vagy baleseti sérülés (trauma). A beavatkozás ma már teljesen fájdalommentes, de tovább tart, mint egy egyszerű fogtömés.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés első lépése mindig a röntgenfelvétel: ez alapján tájékozódunk a gyökércsatornák számáról, lefutásáról, alakjáról. Ezután megállapítjuk, hogy élő vagy elhalt fogról van-e szó. A fog köré zsibbasztó zselé kerül, majd következik az érzéstelenítés. A szúvas rész eltávolítását követően kialakítjuk a megfelelő üreget és megnyitjuk a pulpakamrát. (Amennyiben a fogbél gyulladt, gyógyszeres töméssel zárjuk le a pulpa kamrát, és csak a következő alkalommal kerül sor a gyökérkezelésre.) A gyökércsatornát fertőtlenítjük és megtisztítjuk a baktériumoktól, majd tágítjuk. A kellően kitágult és alaposan kitisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítjuk. Ha a gyökércsúcson túlra terjed a gyulladás, gyógyszeres töméssel töltjük fel a csatornát és ideiglenes töméssel látjuk el a fogat a gyökérkezelés folytatásáig. A szárítást követően behelyezzük a hermetikusan záró, természetes alapanyagú gyökértömést, mely antimikrobális hatása révén gátolja a baktériumok szaporodását. A gyökérkezelést követően kontroll röntgenfelvételt készítünk, hogy értékeljük az elvégzett kezelést.

rontgen_3 rontgen_1 rontgen_2 gyokerkezeles