A fogtömésről általában

Ha fogai érzékenyek, letörtek, esetleg sérülést, elszíneződést, szuvasodást vél felfedezni rajtuk, valószínűleg fogtömésre van szüksége. A helyi érzéstelenítésben végzett tömések fájdalommentesek, kisebb problémák esetén egy alkalommal akár több fog is kezelhető, és a modern technológiáknak köszönhetően esztétikus, fogsorával maximálisan harmonizáló, tartós tömést kaphat.

Milyen a tökéletes fogtömés?

A fogtöméssel tulajdonképpen direkt esztétikai restaurációk során állítjuk helyre a sérült fogat, különböző típusú tömőanyagok fogba helyezésével. Direkt technikán azt értjük, hogy a tömőanyagot képlékeny állapotban visszük be a fogüregbe, amely a fogon belül köt meg (általában fotopolimerizációs lámpa segítségével). Ezen anyagok nem változtatják meg az alakjukat, szilárdságuk hasonló a fogak szilárdságához, nem károsak a szervezetre, nem korrodálódnak, nem oldódnak. Rendelőnkben a legmagasabb esztétikai követelményeknek megfelelő kompozit tömőanyagokat használjuk, így színben és transzparenciában tökéletesen illeszkednek fogsorához!


A direkt héjpótlásról

A fogtömésekhez tartoznak a szakmailag igen nagy kihívást jelentő direkt héjpótlások is, melyeket a fogorvos a rendelőben készít el. Az anyagok rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre, eltérő színű rétegeket felváltva alkalmazva. Egy direkt héjrestauráció akár 6-9 különböző árnyalattal is készülhet, amely nagy szaktudást, türelmet igénylő, precíz munkát jelent. A direkt héj előnye, hogy közvetlenül a fogfelszínre kerülésük után azonnal használhatóak, így nem igénylik a fogtechnikai laboratórium közreműködését, és az esztétikai eredmény azonnal látható. Alkalmazásuk során a foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni.