Mikor válik szükségessé a fogpótlás?

Ha a fog oly mértékben károsodott, hogy az eredeti funkció és az esztétikum más típusú kezeléssel nem helyreállítható, korona felhelyezését ajánljuk. Előfordulhat az is, hogy páciensünk részéről olyan esztétikai elvárások merülnek fel, melyek megvalósításához elengedhetetlen a fogak koronával történő ellátása. A frontfogak területén az a célunk, hogy a lehető legesztétikusabb hatást érjük el, melyre a fémmentes fogpótlások remek lehetőséget teremtenek.

Milyen típusú fogpótlások léteznek?

A fogpótlásokat alapvetően kétféle csoportra oszthatjuk: a rögzített és a kivehető fogpótlásokra. A rögzített, fix fogpótlások a megfelelően előkészített fogon különböző típusú cementtel rögzülnek, a páciens számára nem eltávolíthatóak. A legtöbb rögzített fogpótlás rendelkezik valamilyen típusú vázzal. A váz készülhet nemesfémből (csökkentett aranytartalmú, 55-63 százalékos vagy magas, 83-75 százalék aranytartalmú ötvözetekből), vagy titánból. A leggyakrabban használt fogpótlás anyaga a kobalt-króm ötvözet, amely manapság már 100 százalékban nikkelmentesnek mondható. Fő összetevői a kobalt, króm, molibdén (wolfram), egyéb összetevői a vas, mangán, szilícium, alumínium, titán. Ezek mellett léteznek alumínium-oxidból, és a forradalmian új cirkónium-oxidból készült vázak is.

Cirkónium váz – a legkorszerűbb technológiával

Rendelőnkben a fogtechnikai termékek gyártásában világviszonylatban is élen járó Wieland cég cirkónium vázát használjuk. A cirkónium-oxid vázak úgynevezett CAD/CAM technológiával készülnek: a fogorvos által vett rendelői lenyomat alapján készülő minta adatait egy speciális szkenner letapogatja és számítógépre viszi. A CAD (Computer Added Design) során a fogtechnikus virtuálisan készíti el a vázat egy speciális számítógépes program segítségével. A CAM (Computer Aided Manufacturing) alatt a megtervezett vázat egy speciális géppel nagykeménységű cirkónium-oxid tömbből vágja ki a “marógép”, ezt követi egy szinterezési eljárás, végül a cirkónium-oxid vázra ráégetik a kerámiát. Ha az esztétikai és az orvosi megfontolások (pl.: fémallergia) nem indokolják a cirkónium vázat, a kerámia leplezésű korona váza nikkelmentes ötvözetből készül.

Milyen problémákat okozhat a fogpótlás elmaradása?

A fogpótlás elmulasztása esetén a szomszédos fogak fokozott terhelésnek vannak kitéve, hamar bedőlnek, könnyen szuvasodnak, meglazulnak. Kevesen tudják, de a hosszan fennálló foghiány miatt kisebb vagy nagyobb mértékben zavart szenved a rágóképesség, amely később gyomor és bélrendszeri panaszokat is okozhat. A megmaradt fogazat, vagy a már meglévő fogpótlás túlterhelődhet, amely később fogvesztéssel járhat. A hiányos fogsor miatt beszéd- és hangképzési zavarok jelentkezhetnek, az arckarakter jelentősen megváltozhat, az esetek döntő többségében a beteg számára előnytelen állkapocs-pozícióban létrejöhet deformitás, harapássüllyedés, de állkapocs ízületi panaszokat is tapasztalhatunk.

Mik azok a NO-prep vagy NON prep héjak ?

Ezek a kerámia héjak egyik fajtája amelyet még LUMINEER -nek is hívnak. Az általunk kezelt páciens esetében esztétikailag nagyon zavaró volt számára a felső fogai közötti rések megléte. Ezeknek a helyreállítását semmiképpen nem szerette volna fogszabályozó kezeléssel megoldani. A lehetőségeket átbeszélve a fogak épségét leginkább kímélő megoldás mellett döntöttünk. Ez a technika abban áll , hogy a fogakból egyáltalán nem kell elcsiszolni, elvenni, ezért kapta ezeket az elnevezéseket: NONPREP , NO-prep héjak. A fogtechnikus a meglévő fogakra mintázza rá ezeket a vékony kerámia héjakat, vékony "lemezeket". Az elkészült fogműveket a rendelőben egy extra erős ragasztóval fixáljuk a megfelelő helyre. Sajnos ez a technika nem alkalmazható minden esetben, ezért mindig szükséges egy előzetes szakorvosi konzultáció az optimális alternatíva kiválasztásához.

korona es hejcirkon koronak es hejak

hej es cirkon koronacirkon korona es hej

koronak cirkoncirkon koronak

koronak cirkoncirkon koronak