Hogyan zajlik a foghúzás?

Gyakori fogászati beavatkozás a foghúzás, amelyre gyerek- és felnőttkorban egyaránt sor kerülhet. A foghúzás ma már rutinkezelés, gyorsan, fájdalommentesen és kellemetlen szövődmények nélkül megoldható! 
A foghúzás előtt érdemes a fogsoron lévő fogkövet eltávolíttatni, esetleg professzionális fogtisztítást igénybe venni, mivel így csökkenthető a fertőzésveszély. Az érzéstelenítés elvégzése után a kérdéses fogat alaposan megtisztítjuk, majd gyors mozdulatokkal eltávolítjuk. A fog helyén egy véralvadék, azaz egy természetes „dugó” képződik, amely lezárja a sebet és meggátolja a bakteriális fertőzést. A seb mélyére fertőtlenítő tabletta és kis szivacs is kerülhet, amely szükség esetén stabilizálja a véralvadékot. Bizonyos esetekben a tökéletes gyógyulás érdekében egy vagy több öltéssel lezárjuk a sebet. Ezt követően ellátjuk Önt azokkal a tanácsokkal, melyek a könnyű, gyors gyógyulást szolgálják. Egy héttel a foghúzás után kerül sor a varratszedésre és a kontrollra, ezt követően pedig áttérünk a kezelési terv szerinti fogpótlásra.

A „bölcsességfog probléma”

Az egyik leggyakoribb visszatérő „fogas” kérdés a bölcsességfogakkal kapcsolatos. Úgy tűnik, hogy a bölcsességfog az evolúciós fejlődés haszontalan maradványa. A bölcsességfog sok esetben nem is nő ki, vagy ha mégis előbújik, többnyire már felnőtt korban. A leggyakoribb problémát az jelenti, amikor a bölcsességfog nem képes előtörni (helyhiány vagy rendellenes fogállás miatt), megáll a növekedésben, így az íny és a fog között tasak alakulhat ki, amelyben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, így gyakran okozhatnak gyulladást. Ilyenkor a legtöbb fogorvos ezek eltávolítását szokta javasolni, de ez sajnos soha nem lehetséges gyulladt állapotban, ezért meg kell várni hogy a lobos állapot megszűnjön. Ha Önnek évente több alkalommal begyullad a bölcsességfog környékén lévő íny, úgy minél előbb érdemes fogorvossal konzultálnia a szükséges teendőket illetően.