Mi az az esztétikai fogászat?

A modern fogászat robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az elmúlt években: olyan forradalmian új technológiákat és fogászati anyagokat vonultatott fel, amelyek a funkción túl már az esztétikumra is nagy hangsúlyt fektetnek. A fogtömések észrevehetetlenek, a számítógépes tervezés lehetővé teszi a koronák, hidak tökéletes illeszkedését, a modern fogfehérítési technikák pedig egy kezelés alatt hófehér fogsort varázsolnak. Az esztétikai fogászat azonban nem csupán a fogászat egy ága, amely a korszerű megoldások és modern anyagok alkalmazásáról szól. Mi úgy gondoljuk, hogy ez valójában egy szemlélet, amelynek lényege, hogy a funkcionalitáson túl figyelembe kell venni olyan összetett kritériumokat, amelyek a legmagasabb minőség irányába mutatnak.

Mit is jelent mindez?

A nagy betegforgalmú rendelőkben általában kevés idő, kapacitás jut a részletek értő kidolgozására (tisztelet a kivételnek!). Egy fogszínű tömés, vagy egy jól funkcionáló híd elkészítése önmagában még nem jelent esztétikai fogászati kezelést. Az esztétikai fogászat lényege ugyanis a részletek fontosságában rejlik, a maximális természetesség elérése érdekében: figyelembe vesszük az arc karakterét a fogforma kialakításakor, a protetikai felépítmények tökéletes illeszkedését, a fog színének gondos kiválasztását, az íny lefutásának korrekcióját. Fogászati rendelőnkben prémium minőségű anyagokkal dolgozunk, amelyekkel a legtermészetesebb hatást érhetjük el. A fogszínű tömőanyagok transzparenciájának (természetes fényáteresztő képesség) és opacitásának (telítettség) köszönhetően akár 42 színárnyalat is elérhető: a „palettának” ez a gazdagsága biztosítja, hogy mindenki számára láthatatlan, úgynevezett kaméleon fogtömés készülhessen. Az esztétikai fogászati kezelések tehát a mosoly harmóniáját helyezik középpontba, amelyet kizárólag egyénre szabottan lehet kialakítani.

Milyen esztétikai fogászati kezelések léteznek?

Fogbetétek (inlay és onlay)

Ha az Ön foga olyan károsodást szenvedett, melyet fényre kötő fogtöméssel már nem lehet orvosolni, a fogbetétek jelenthetnek esztétikus és tartós megoldást. Az inlay vagy onlay betét speciális kompozitból vagy kerámiából készül, és tökéletesen igazodik az Ön fogszínéhez és fogformájához. A fogbetét kész, szilárd állapotban kerül az előre kialakított fogüregbe. Ha Önnek nagy kiterjedésű, a fog rágófelszínének jelentős részét beborító tömésre van szüksége, az onlay betétet ajánljuk. Ez a fogtömésfajta átmenetet jelent a korona és az inlay között. Az onlay nagy előnye, hogy a koronánál kíméletesebb, alkalmazásához kevesebb ép fogállományt szükséges eltávolítani. Gyökérkezelt fogak esetén igen népszerű megoldásnak számít.

Fogászati hidak

A kerámia és a direkt héjak különösen népszerűek napjainkban, mivel kevés fogállomány eltávolításával járnak, ám rendkívül szépek és tartósak. A porcelán héj esetében a fog ajak felőli felszínéből maximum 1 mm-t szükséges eltávolítani, ezt követően precíziós lenyomat készül, majd elkészítjük a kerámiahéjat. A héjat egy következő ülésben ragasztjuk be. A direkt héjat teljes egészében a fogorvos készíti el egy speciális rétegezési technika segítségével, különleges minőségű tömőanyagokból. A direkt héjak sérülékenységük miatt ugyan kevésbé tartósak, mint a kerámiahéjak, de mindenképpen gyorsabb és olcsóbb megoldást jelentenek. További előnyük, hogy formájuk, színük bármikor könnyen korrigálható, illetve kevesebb saját foganyagot kell feláldozni, és egy ülésben akár több fog is javítható ezzel a technikával.

Implantátumok

Kisebb, szóló foghiányok esetén az implantátumoknak köszönhetően elkerülhetjük a foghiányok körül lévő egészséges fogaink lecsiszolását. Az implantációt fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben végezzük. A fogászati implantátum egy sebészeti úton beültetett műfoggyökér, amelyet különböző fogpótlások készítéséhez használhatunk. Segítségével akár egyetlen fogat is úgy tudunk pótolni, hogy az stabil, terhelhető, esztétikus lesz, csakúgy, mint az Ön saját fogai. A biokompatibilis foggyökér beültetésével az implantátum nagy biztonságot ad, a ráhelyezett fog pedig megszólalásig hasonlít majd saját fogaira. Tudjon meg többet az implantátum beültetésről!

Koronák, hidak

Rendelőnkben rutinszerűen készítünk természetes hatású, esztétikus koronákat és hidakat. A fémmentes fogpótlások az eredeti fogakhoz hasonló rétegekből, egyedileg épülnek fel, ezért szinte felismerhetetlenségig hasonlítanak azokhoz. A fogpótlás esetén az egyik legfontosabb szempont a pontosság, a koronák és hidak tökéletes széli záródása. Ha egy fogpótlás rosszul zár, akkor az alatta lévő fog elromlik, alászuvasodik. A modern csiszoláskor (vállas preparálás) a koronák szélei finom kis vállakon ülnek, nem nyomják meg az ínyt, így az természetesen szép, rózsaszínű marad. A legtökéletesebb pontosságú széli zárást a rendelőnkben is alkalmazott CAD/CAM rendszer használatával lehet elérni. Tudjon meg többet a fogpótlásokról!

Fogfehérítés

A fogfehérítést a fogak általános állapota határozza meg. Mielőtt elvégeznénk, konzultálunk Önnel a legmegfelelőbb megoldásról. Ha Ön azonnali eredményre vágyik, a rendelőben elvégzett, professzionális fogfehérítést ajánljuk. Az otthoni fogfehérítés azoknak nyújt megoldást, akik a fogbarát kezeléseket részesítik előnyben. A páciens által adagolt fogfehérítő lassabban fejti ki hatását, a fog egészségét helyezi előtérbe, ugyanakkor hosszú távú eredményt hoz, és az érzékeny fogúaknak is ajánlott. Tudjon meg többet a fogfehérítésről!