Az első fognak még híre hamva sincs, mégis az egész család szenved tőle? Nem meglepő. A kisbabák fogainak előtörését ugyanis kellemetlen tünetek kísérhetik – akár már hetekkel a fog megjelenése előtt. Ha pedig egyszer beindul az „üzlet”, nehéz hónapoknak nézhet elébe szülő és gyermek egyaránt. Az alábbiak abban nyújtanak segítséget, hogyan enyhítsük a fogelőtöréskor jelentkező fájdalmat.

Focusing-on-Baby1

Az első fog általában hat hónapos kor körül várható, de nem ritka, hogy már négyhónapos kisbabák is „büszkélkedhetnek” 1-2 frontfoggal. A fogacskák megjelenése legtöbbször nehezen viselhető – mind a baba, mind pedig a szülők számára. A kicsik kevesebbet alszanak, rosszabb a kedvük, ingerlékenyebbé válhatnak, az étvágyuk csökken. Emellett a csecsemők már nem csak a megismerés céljából “vizsgálnak” meg mindent a szájukkal, de azért is rágicsálnak, dörzsölik ínyüket, hogy a fájdalmat csökkentsék.

 

 

Terápiás módszerek a fájdalom enyhítésére

  1. Alapvető segítség, ha a rágást és a harapdálást biztonságos eszközökkel lehetővé tesszük. Adjunk a baba kezébe olyan, kifejezetten erre a célra készített gyermek rágókákat, melyeket le lehet hűteni. Természetes megoldás lehet a hűtött, nyers zöldség és gyümölcs is, egy-egy sárgarépa vagy almadarab nagy örömet szerezhet a babáknak. Azoknak a szülőknek, akik tartanak attól, hogy kisbabájuk félrenyeli a nagyobb ételdarabokat, hasznos lehet a különböző „etetőhálók” használata.
  2. Sokat segíthetnek a hagyományos allopátiás módszerek, azaz ha valamilyen fájdalomcsillapító hatóanyaggal rendelkező krémet használunk, közvetlenül az ínyre kenve. Ilyenek például a Dentinox krém, amely lydocain tartalmú, direkt hatású szer, vagy a Dologel, mely természetes összetevőket, valeriánát, kamillát és propoliszt tartalmaz.Portrait of cute baby laughing
  3. A gyógynövények közül a ratanhia (Krameria Triandra) kivonatot ajánlja az antropozófus gyógyászat, mely megtalálható a Weleda erre a célra kifejlesztett készítményeiben.
  4. Magyarországon is kapható már bababoltokban az ibolyagyökér, melynek rágcsálása szintén hasznos lehet.
  5. A homeopátia használóinak ajánlható a gyógyszertárakban is beszerezhető Chamomilla 15 CH vagy a Chamomilla 30 CH homeopátiás golyó. Előbbiből napjában többször is adhatunk 5 golyónyit gyermekünknek, utóbbiból, mivel nagyobb koncentrációjú szer, naponta 2-4 alkalommal adhatunk 5 golyócskát, vízben oldva.
  6. Ma már a borostyán láncok is egyre elterjedtebbek Magyarországon, melyeket német nyelvterületen (Németországban, Svájcban, Ausztriában) szinte minden kisbabán látni. A lánc kiválasztásánál figyeljünk oda a minőségre, hiszen nagyon fontos, hogy szakadás- és lenyelésbiztos legyen.

happy family and health. mother and daughter baby girl brushing their teeth together

A rendelkezésre álló számtalan módszer közül a szülőnek kell kiválasztania a legmegfelelőbb gyógymódot, ami nem könnyű feladat. Amit mi ajánlhatunk, az az, hogy legyenek türelmesek a készítményekkel, metódusokkal és legfőképpen bízzanak saját magukban. Önök tudják legjobban, mire van szüksége a csemetéjüknek.