Ismerős kép? Megállunk a drogériában a fogkeféket felsorakoztató polc előtt, és próbáljuk eldönteni, melyik is lenne a legalkalmasabb. A reklámból ismert márka? A különleges fejjel rendelkező? A kicsi? A nagy? A durva sörtés? Vagy inkább a puha? Netán jobb lenne elektromos fogkefére váltani? Adunk néhány tippet a megfelelő választáshoz.

Milyen fogkefét szeretnek a fogaink?

A fogtisztításban is vannak trendek, amik most abba az irányba mutatnak, hogy a minél puhább fogkefék alkalmazásával tesszük a legjobbat fogainknak. Az erős fejek, durva sörték ugyanis túlkoptatják a fogakat. A gyártók pedig igyekeznek alkalmazkodni a trendekhez, ezért már megjelentek az „extra soft” verziók is, sőt, az elektromos fogkefékhez is kínálnak puha fejeket. Ha tehát fogkefét vásárlunk, inkább a puha változatokat részesítsük előnyben, azokkal kevesebbet árthatunk a fogainknak.

Az elektromos fogkefével egyszerűbb fogat mosni?

Milyen a jó fogkefe?

Legalábbis egyszerűbb mozdulatokkal érhetjük el ugyanazt a hatásfokot elektromos fogkefével, mint a hagyományossal. Mielőtt még azonban azt gondolnánk, hogy az elektromos fogkefe a tökéletes megoldás: mindkettővel lehet hanyag módon fogat mosni. Az elektromos fogkefékkel szemben a hagyományos fogkefék helyes használata nagyobb odafigyelést igényel. Szerencsére most már a technika is segítségünkre lehet: az új elektromos fogkefék már arra is képesek, hogy ha túl erősen nyomjuk a fogakhoz a fejeket, akkor piros fénnyel jeleznek – ez segít megakadályozni a túlkoptatást.

Van-e olyan élethelyzet, életkor, amikor célszerűbb az elektromos fogkefe használata?

Igen, egyértelműen. Például kisgyerekeknél, akiknek még a felnőttek mosnák a fogukat, mert ők nehezebben érzékelik, mennyire erősen nyomják a fogkefe fejét a fogakhoz, az elektromos fogkefe pedig kevésbé okozhat sérülést. Nem kell mozgatni, magától mozog a feje, így hatásosabb lehet a gyerekeknél.
De ugyanígy hasznos lehet az elektromos fogkefe idős korban, vagy bizonyos mozgásszervi betegségeknél, amikor nehezebb a helyes kézmozdulat alkalmazása.

Milyen a jó fogkefe?