Legyen türelmes!

Segíthet a megszokásban, hogyha az új fogpótlással  az első időszakban viszonylag gyakran  elszopogatunk egy-egy cukormentes  cukorkát, így „edzve” szánkat. A protézis megszokása azonban nem 1-2 napot vesz igénybe, sokszor akár hónapokig is eltarthat, és sok türelmet igényel. Még a tökéletesen illeszkedő műfogsor is bizonytalanná teszi viselőjét. A protézis a kezdeti időszakban olyan érzést kelt, mintha el akarna mozdulni beszéd, rágás, köhögés, tüsszentés közben. Jó hír, hogy idővel az arc és a nyelv izomzata alkalmazkodik az új helyzethez, és segít a protézis megfelelő helyen tartásában. A fogsorrögzítő ragasztók használatával az első időszakot is könnyebbé teheti, de alapvetően nem a legideálisabb, ha csak ezekkel viselhető a fogpótlás. A ragasztók használatát főleg ideiglenes kivehető fogpótlásoknál ajánljuk, illetve a komplikáltabb esetekben,  ahol  a végleges protéziseknél nem lehetett kialakítani megfelelő stabilitást.  A protézis a ragasztó segítségével kevésbé mozog, így az ételmaradékok nehezebben jutnak a nyálkahártya és a fogpótlás közé.  A ragasztók anyaga a nyál természetes tapadó képességét is növeli, ezáltal stabilizálja a műfogsort és nagyobb biztonságot ad.

Étkezés – tanuljuk újra!

Az evés kezdetben valóban nem gyerekjáték műfogsorral. Érdemes kicsi, könnyen megrágható falatkákból összeállítani tányérunk tartalmát, kerülve a kemény vagy a túlságosan tapadós, ragadós étkeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kizárólag pépes ételeket kellene ennünk.  A műfogsorral történő rágás, harapás más technikát igényel. A falatokat két oldalt egyszerre érdemes megrágni.  Legjobb, hogyha az első alkalmakkor egyedül eszünk, gyakorolva, egyúttal kizárva azt, hogy kellemetlenül feszengjünk mások társaságában. Fontos, hogy minden étkezést alapos fogsortisztítással zárjunk. Ellenkező esetben a különböző szájbetegségek hamar megtalálnak minket. A fogkő nem kíméli a protézist sem, a műfogakra az átlagosnál is könnyebben rárakódik, tönkreteheti a pótlásunkat, nem beszélve a baktériumok okozta gyuladásokról.

Beszéd – gyakoroljunk

Nyugodt környezetben, egyedül, hangos olvasással tréningezhetünk, ha úgy érezzük, hogy beszédünk furcsa, nem a megszokott módon formáljuk a hangokat.

Gondosan tisztítsuk – ahogy az igazit

Ha úgy érzi, valami miatt ki kell vennie protézisét, minden esetben öblítse le, és ezután helyezze vissza szájába. A fogsor rendszeres tisztítása ugyanolyan fontos, mint korábban a saját fogaké. A mechanikus tisztítást végezzük speciális, műfogsor számára kifejlesztett fogkefével. Használjunk protézistisztító tablettát is, mely még alaposabban eltávolítja a baktériumokat, és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. A biológiai fehérjeoldók is hasznosak lehetnek, mert ezek oldják a lepedék és a fogkő fehérjéit. A protézist először folyóvízzel öblítsük le, majd kisfejű, kemény sörtéjű fogkefével távolítsuk el a nagyobb ételmaradékokat. Válasszunk olyan fogkefét, amelynek legömbölyített végűek a sörtéi, hogy ne okozzanak kárt, ne karcolják a műanyagot. A tisztítás után szükség esetén következhet a ragasztó felhelyezése: a rögzítőt vékony csíkokban vagy pöttyökben helyezzük a protézisre, úgy, hogy a szélekre ne kerüljön az anyagból. Fontos tudni, hogy a ragasztót használat után gondosan el kell távolítani az ínyről, hogy az ne gyulladjon be. A nyálkahártyáról és a protézisről a ragasztó nedves fogkefével és fogkrémmel mosható le.

Ellenőrzés – ezután is fontos

Bár sokan úgy gondolják, ha nincs saját foguk, akár el is felejthetik a fogorvost, ez súlyos tévedés. A protézist viselőknek még inkább szükségük van a rendszeres ellenőrzésre, hogy a használatban lévő fogmű hogyan tölti be a rágófunkciót, nem okoz-e valamilyen ínyproblémát, nyálkahártya-sérülést, nincs-e valamilyen elváltozás a szájüregben. Ha nem tapasztalunk semmi rendkívülit, félévente, ha szájszárazságban szenvedünk ennél is gyakrabban érdemes felkeresni a kezelőorvosunkat.