A múlt század közepén észlelték először azt a jelenséget, hogy a titán a csonttal nem csak mechanikailag tud kapcsolódni, de egy erősebb kötés is kialakul közöttük. Titáncsavart beültetve a csontba az derült ki, hogy a két anyag „összecsontosodik”. A ma osszeointegráció néven ismert jelenség vezetett el a fog implantátumok kifejlesztéséhez. Ötven éve az első implantátumok forradalmi újításnak számítottak. Ma már alakjuk, formájuk és méretük is sok változáson átesett, anyaguk sem tiszta titán, és mindennapos beavatkozásnak számít a fogbeültetés.

Az implantátumok anyaga

Az implantátumok anyaga a kezdetektől fogva titánium volt, de ahogy évtizedről évtizedre változott a csavarok formája, alakja, vagy akár a beültetési technikája, úgy változott az összetételük is. Manapság a legelterjedtebb anyag a GRADE V. TITANIUM ötvözet, valamint a Titanium 6AL-4V nevű anyag, amely a titán aluminiummal és vanádiummal kombinált ötvözete. A sok éves klinikai vizsgálatok arra jutottak, hogy ezen ötvözetek biokompatibilitása is tökéletesen megfelel a magas egészségügyi elvárásoknak. Ezzel a fejlesztéssel a gyártóknak sikerült tovább csökkenteni az implantátumok eltöréséből származó komplikációkat és a nagyobb terhelhetőség miatt akár keskenyebb implantátumok is képesek elviselni ugyanazt a rágóerőt, terhelést.

Az implantátumok felépítéseDental implant lying on surface top side view isolated on white

A legmodernebb implantátum rendszerek többrészesek. Az implantátum a beültettet „műgyökérből”, a protetikai fejnek nevezett intermedier részből és a fogműből áll. Ez utóbbi az esetek döntő többségében korona vagy hídtag. Napjainkban az implantátumok széleskörű elterjedése és számuk rohamos növekedése miatt egyre gyakrabban fordul elő, hogy ugyanaz a páciens többféle implantátumrendszert is visel a szájában. Ez azonban nem jelent problémát, ha megbízható, világviszonylatban elterjedt implantátumról van szó és kellően pontos, részletes dokumentációnk van a beültetésre került titán csavarról. Ilyen esetekben ugyanis jó eséllyel kombinálhatjuk a különböző rendszereket és probléma nélkül hozhatunk létre új fogműveket. A napjainkban használt, általunk preferált implantátumok külső és belső csavarmenettel rendelkeznek. Beültetéshez használt implantátumaink átmérője 3,4 és 5,2 mm között, hosszúságuk 6,5 és 18 mm között mozog.

A legkorszerűbb megoldások

A fogászati implantátumok kutatásának egyik fő területe az osszeointegráció, azaz az összecsontosodás optimalizálása, elősegítése és felgyorsítása. A leggyakrabban használt felületkezelések manapság a savval történő maratás, a homokfújásszerű felületmaratás és a különböző eljárással kivitelezett oxidációk. Az általunk használt implantátumok is speciális felületkezelést kapnak az optimális gyógyulás érdekében. Ezt BCP–BIPHASIC CALCIUM PHOSPHATE® OSTEOKONDUKTIV felületnek nevezik.

A másik fejlesztési terület a felépítmény és az implantátum egymáshoz viszonyított helyzetével foglalkozik. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a legjobb biomechanikus kapcsolódást a PLATFORM SWITCHING rendszerrel érhetjük el. Ennek lényege, hogy az implantátumfej kapcsolódó átmérője kisebb, mint az implantátum csonthoz kötődő külső része, ezért a csont rákúszhat az implantátum felső peremére. Számos kutatás foglalkozik azzal is, hogyan rögzítsük még tökéletesebben a felépítményt az implantátumhoz. A legkorszerűbb megoldás jelenleg a kónikus, azaz homorú felületekkel érhető el, melyeknek több fontos és praktikus előnyük is van. Még a legkisebb, úgynevezett mikromozgásokat is teljes mértékben meggátolják, nem engedik a baktériumokat a két fémfelület között „vándorolni” – így a csontosodás és a hosszútávú eredményesség is jelentősen növekszik. Emellett fontos tulajdonságuk, hogy az eddigieknél tökéletesebb esztétikai élményt nyújtanak.

Happy seniors couple in love. Healthy teeth. Isolated over white background

Hogyan igazodjunk ki a gyártók rengetegében?

A világon jelenleg többszáz fogászati implantátumokat gyártó cég működik. Ha ebből a szemszögből nézzük, nem egyszerű kiigazodni a kínálatban a pácienseknek – de szerencsére nem is szükséges. Ha szakorvosunk nagy múltú, stabil alapokon álló gyártó termékeivel dolgozik, az biztosíthatja a folyamatos termékutánpótlást és a megfelelő minőségkontrollt. A mi választásunk éppen ezért esett az 1947 óta működő francia gyógyászati műszergyártóra, az Anthogyrra, amely évtizedek óta változatlan helyen és minőségben állítja elő termékeit, köztük a legkorszerűbb megoldásokat felvonultató, prémium kategóriás Axiom implantátumot is. Ez az implantátum a hasonló termékekhez képest 20-30 százalékkal nagyobb terhelést képes elviselni. Ez egyrészt megnöveli az élettartamát, másrészt lehetővé teszi, hogy kisebb implantátumokat alkalmazzunk, és olyan helyeken is behelyezhessük, ahol a csont mennyisége korlátozott. Az Axiom implantátumokat így ott is alkalmazhatjuk, ahol más termékek esetében már költséges csontpótlásra lenne szükség.