Nincs is talán olyan ember, aki ne tudná elképzelni a fogait egyel világosabb árnyalatban. A fogak színét idővel ugyanis szinte minden esetben kikezdik az ételek, italok – kinek enyhébb, kinek durvább módon. A fogszín sárgulása miatt azonban nem érdemes szégyenkezni, és hatékonyan lehet ma már javítani is rajta. Dr. Virtics Ferenccel, az Abident vezetőjével a fogfehérítésről beszélgettünk.

Van, aki az otthoni, kíméletesebbnek mondott fogfehérítésben hisz, akad aki azonban csakis a rendelőben végzett kezelésre esküszik. Mit ajánl az Abident?

Mindkét megoldást megfelelőnek tartjuk, és a páciens igényeit felmérve döntünk a módszerről. Alapvetően a vendégeink nagy része gyors eredményt akar, nem szeretne hosszasan bajlódni a fogfehérítéssel. Ez is meghatározza azt, hogy népszerűbbnek tűnik a rendelőben, egy ülésben végzett kezelés. A koncentráltabb hatóanyag használata pedig valóban látványosabb eredménnyel kecsegtet. Ettől függetlenül nem mondhatjuk azt, hogy csakis a fogorvos által végzett fogfehérítést ajánljuk jó szívvel. A finomabb megoldások hívei, a nagyon érzékeny fogakkal rendelkező páciensek gyakran választják az otthon elvégezhető kezelést. Fontos azonban tudni, hogy ezt a módszert is szakember közreműködése mellett ajánljuk, és nem a manapság divatos, interneten rendelhető, kétes eredetű anyagokról beszélünk.

Kik szoktak fogfehérítést kérni manapság?

A fogfehérítés már nem csak a fiatal celebek kiváltsága. Járt már nálunk idősebb, hatvanas úriember is, de természetesen a fiatalabb korosztály is szívesen belevág ebbe a kezelésbe. Ha valakinek megoldottuk már a fogászati problémáit (a szuvasodásokat betömtük, túl van egy dentálhigiénés kezelésen, és a fogai valóban egészségesek), akkor szívesen eljön még hozzánk egy fogfehérítésre is, hogy felkerüljön az i-re a pont.

Van, akinek nemet kell mondani?

Nem szeretünk rossz kompromisszumokat kötni ezen a téren sem. Szuvas fogakat nem fehérítünk, és egyéb problémák, például a nem egészséges íny is kizáró ok lehet. Laikusként nehéz felfedezni a kisebb lyukakat, így a pácienst érheti meglepetés nálunk. Ha valaki szeretné kifehéríttetni a fogait, annak először kezelnünk kell a problémáit. Mi annak sem ajánljuk a fehérítést, aki egy éven belül esett át ezen a beavatkozáson.

Sokan azért tartanak a fogfehérítéstől, mert a közhiedelem szerint olyan anyaggal kezeli a fogorvos a fogakat, ami károsíthatja a fogzomácot. Igaz ez?

A fogfehérítők hatóanyaga a hidrogén-peroxid. Hozzá nem értő kezekben ez az anyag is károkat okozhat, ahogy a szakmailag nem felkészült fogorvos a fogtömést sem biztos, hogy helyesen végzi el. A lényeg, hogy megbízhatófogorvoshoz vagy dentálhigiénés szakemberhez, magas minőséget garantáló fogászati centrumhoz forduljunk. Ha még nem jártunk az adott fogászati rendelőben, érdemes ellátogatni a kezelés előtt egy általános állapotfelmérésre, hogy megismerkedjünk a környezettel, a rendelő szemléletével, a szakszemélyzettel.

Házi praktikák, online rendelhető fogfehérítők. Hatékonyak lehetnek?

A túlzott használat biztos, hogy nem jó – és bármennyire kíméletes hatóanyagot tartalmaznak ezek a csomagok, az emberek gyakran esnek túlzásokba, ha otthon, a négy fal között fognak neki a fogfehérítésnek. Ha szakorvos nem látta a páciens fogait a közelmúltban, az sem biztos, hogy nincs lyukas fog, fogínybetegség, ami mellett szintén nem javasolt elkezdeni a kezelést. Az otthonra rendelhető szettek nem feltétlenül tájékoztatják a pácienst arról, hogy a töméseket, héjakat, hidakat, és koronákat nem fehéríti ki a szer, így más színűek maradnak.

Mi újság a szódabikarbónával? Sokáig tartotta magát a vélekedés, hogy ezzel lehet hatékonyan fehéríteni a fogakat.
A szódabikarbóna használata abszolút téves dolog. Ma már a fogkrémekből is igyekeznek kivonni a szemcsés, abrazív anyagokat. A fogporok, a darabosabb készítmények ideje is lejárt. A fog tisztítását valójában a helyesen megválasztott fogkefe kell, hogy végezze.

HIMG_20160526_153124ogyan zajlik a rendelőben a fogfehérítés?

“Picit kellemetlen lehet, de semmiképpen sem fájdalmas a fogfehérítés előkészítése. Mivel a fogakat tökéletesen meg kell szárítanunk a hatékony fehérítés érdekében, szájterpeszt helyezünk a páciens szájába. Emellett természetesen szükség van a nyálszívóra is, és egy ínyvédőre, amely megköt az ínyen, és távol tartja a fehérítő anyagot a lágy résztől. Való igaz, elég sok eszköz kerül a szájba, melyet nyitva is kell tartani huzamosabb ideig.” – magyarázza Rátkai Mária, az Abident Fogászat dentálhigiénés szakembere. “Ezután visszük fel a fehérítő anyagot 2-3 körben, az ötös fogakig alul és felül. A hatosokat már nem kezeljük, mert odáig nem ér el az úgynevezett mosoly vonal. Egyénfüggő, mennyire érzékeny a fogzománc. Ez határozza meg, mekkora kellemetlenséggel jár a beavatkozás. Van, aki csak enyhe kényelmetlen érzésről számol be, de akad, akinek erősebb, nyilalló fájdalmat okoz a fehérítés. Éppen ezért folyamatosan érdeklődünk arról, a páciens hogyan érzi magát, a második kör után megmutatjuk az addig elért eredményt, és ha megfelelő a fog fehérsége, akár abba is hagyjuk a kezelést.” – teszi hozzá.

Aki döntött a fogfehérítés mellett, készüljön fel arra, hogy egy-másfél órát igénybe vesz majd a kezelés. Ez alatt az idő alatt a szájat nyitva kell tartani, ami kellemetlen élmény lehet. A szép végeredmény reményében azonban a legtöbb páciensnek ez meg se kottyan.

“Általánosságban elmondható, hogy a leglátványosabb eredmény akkor érhető el, ha a páciens fogai sötétebbek, esetleg valamilyen káros szokás miatt elszíneződtek. A dohányosok, gyakran kávézók-teázók igazán elégedettek lehetnek a fogfehérítés után, mert valóban szembetűnő változást lehet náluk elérni. Természetesen a kezelés után arra bíztatjuk őket, hogy a fogaikat elszínező káros szokásaikkal hagyjanak fel. Érdemes megemlíteni azt is, hogy léteznek olyan gyógyszerek, például a tetraciklint tartalmazó szerek, melyek szedése jelentősen csökkentheti a fogfehérítés sikerét. A fogzománc kora is meghatározó: idősebbek esetében a fogfehérítés hatékonysága kisebb lehet. “ – meséli Rátkai Mária. A fog színére ható ételek fogyasztását a kezelés után minimum egy hétig ajánlott kerülni. Ilyenek lehetnek a cékla, a kávé, a tea, a paprikás, fűszeres ételek, a kóla, az élénk színű mártások, vagy azok az ételek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak ételfestéket.

Ha Ön is ragyogó és egészséges mosolyra vágyik jelentkezzen be hozzánk még ma!