Nem mer fogászati kezelési tervet kérni fogorvosától, mondván: a terápia ára épp olyan “fájdalmas” lehet, mint egy begyulladt fog? Az Abident garantálja, hogy nem kell fájdalomcsillapítót adnunk Önnek az állapotfelmérés után.

Sokan félünk szembesülni azzal, hány rossz fogunk van, és milyen hosszadalmas, egyben költséges kezeléssorozat várna ránk, ha fogaink rehabilitálása mellett döntenénk. A közhiedelem úgy tartja, ha nem csak egy bagatell tömésről van szó, az ember évekig gyűjthet a bonyolultabb fogászati kezelésekre. Az igazság ezzel szemben az, hogy egészségileg és anyagilag is jobban járunk, ha fogorvosunkkal közös tervet fabrikálunk, és nem csak akkor “esünk be” az ajtaján, amikor elviselhetetlenné válik a fogfájás.

A karácsonyi ünnepeket követő szűkös időkben nehéz “nagyberuházásba” kezdeni. Márpedig az átfogó fogászati kezelések, melyek nem csak 1-2 fogtömést foglalnak magukban, szabad szemmel igen jól látható összegeket követelnek meg a páciensektől. Azt azonban kevesen tudják, hogy a lelkiismeretes fogorvos nem tartja előre a markát, az egyes kezelési fázisok pedig részletekben is fizethetőek, és előre tervezhetőek. 

Közös döntések

checking accounts with a calculator

Fontos tudni, hogy a pontos diagnózis után a kezelőorvos és a páciens együtt keresik meg az ideális megoldást a fogászati problémákra. A beteg igényeit, speciális kívánságait is szem előtt tartó kezelési terv egyértelműen tartalmazza majd azt, hogy a közösen megbeszélt beavatkozások mennyi idő alatt készülnek el, hányszor kell visszajönni a rendelőbe és mennyibe kerül majd a teljes kezelés. Így a páciens nem érzi úgy, hogy zsákbamacskát vett.

Arra azonban fel kell készülni, hogy bárkit érhetnek meglepetések a fogorvosnál. Meglehet, hogy az a probléma, amivel érkezünk – például egy jól látható foghiba – csak más, az egészség szempontjából fontosabb beavatkozások után kerülhet majd sorra.“ A korrekt fogászati ellátás nem mindig áll teljes összhangban a páciens kezdeti elképzeléseivel. Hiába kopog be hozzám például valaki azzal, hogy a mosolyát tökéletesítsük, ha eközben kezeletlen fogínygyulladást fedezek fel nála.

A diagnózis felállításakor először abban hozunk döntést, hogyan állítsuk meg a fogak további romlását. Emellett a gyulladások megszüntetése is elsőbbséget élvez. Ezután térünk át a pótlásokra és az egyéb esztétikai beavatkozásokra. Ha egy tömés már gyenge, vagy jól láthatóan letörni készül a fog, azt mihamarabb orvosolni kell. Úgy is mondhatnánk, hogy az időzített bombákat hatástalanítani kell. És talán ennél is fontosabb, hogy a nem látványos, ám a felszín alatt megbújó krónikus gyulladásokat, gócokat mindenképp orvosolni kell. Hiszen egy krónikus arcüreggyulladáshoz számos fogászati probléma kötődhet, ami nem szűnik meg, ha az alapbetegséget nem gyógyítjuk.” – mondja Virtics Ferenc, az Abident vezetője. “Azzal nyugtathatom pácienseimet, hogy az állagmegóvó beavatkozások költségeiket tekintve eltörpülnek a fogpótlások, koronák, hidak és az egyéb, szépészeti beavatkozások mellett”.

Fontolva haladás

DSC_0945A pontos, részletes kezelési terv egyik fő ismérve, hogy több lehetséges megoldási javaslatot is felsorol. A fogorvos úgy készíti el a tervet, hogy az tartalmazzon úgynevezett mérföldköveket, azaz egy adott pontot elérve a páciens dönthessen úgy, hogy egy időre felfüggeszti a kezelést. Ha valamilyen okból valaki szeretne szünetet tartani a kezelés során (akár azért, mert aktuális élethelyzetében megterhelőnek tartja a fogászati kezelés költségeit), ez az esetek többségében gond nélkül megtehető. A terápia ugyanis átmenetileg lezárható, a páciens egy ideiglenes fogpótlással távozhat és a kezelések később folytathatóak, a befejezésük időpontja kitolható.

Jelentkezzen be most fogászati állapotfelmérésre az Abident Fogászatba az info.abident@gmail.com e-mail címen, a +36 30 599 9598-as telefonszámon, vagy a kapcsolat menüpontban található űrlap segítségével!