A legkisebbek talán még idegenkednek a fogkefétől. A fél- egyéves gyerekek fogát azonban más módokon is tisztíthatjuk. Gézt tekerve ujjunkra, vagy a ma már sok helyen kapható, ujjra húzható, szilikon kefével is lemasszírozhatjuk fogaikról a szennyeződést. Amint megbarátkoztak a fogkefével, próbáljuk a gyermek fogát nagyon pici fejű, puha sörtéjű kefével tisztítani. Fogkrémet ilyenkor még nem kell feltétlenül használni, ha mégis szükségét érezzük, akkor mindenképpen fluoridmentes, lenyelhető fogkrémet válasszunk. Ahogy gyermekünk cseperedik, kezébe is adhatjuk a fogkefét, tanítgathatjuk a használatát, jó példával elől járva. Ám 6-7 éves kor előtt ne bízzuk kizárólag a gyermekre a fogai tisztítását. Fontos, hogy tejfogakra készült, csökkentett fluoridtartalmú gyerekfogkrémet, esetleg továbbra is fluoridmentes fogkrémet használjunk. Amíg a gyermekeknél  szülői felügyelet mellett zajlik a fogmosás praktikus elektromos  fogkefét használni. Ezek a készülékek nagyon jó hatásfokkal működnek, nem kell külön körkörösen mozgatni a fogkefét csak a megfelelő fogfelszínekre helyezni, ezért  nem is tudjuk olyan könnyen megsérteni a kicsik száját, ínyét.

Maradó fogak, fokozott figyelem

A hatéves kor körül megjelenő állandó fogak is hajlamosak a szuvasodásra, mert a fogzománc még porózus és viszonylag lágy. Ezért van szükség arra, hogy a korábbinál magasabb fluorid tartalmú fogkrémet használjunk. Az ugyanis elősegíti a fogzománc megkeményedését. Amíg kisiskolás a gyermek, érdemes esténként ellenőrizni, hogy helyesen mossa-e a fogát, és alaposan kiöblíti a szájüregét. Jobban járunk, ha már a kezdetektől a nem ízesített vagy nem erőteljes ízű fogkrémeket választjuk gyermekünk számára, mert később nehezebben megy az átállás a felnőtteknek szánt, erőteljesebb ízű fogkrémek használatára. A megfelelő szájápolási technika elsajátítása érdekében hasznos, ha a gyermek minél előbb megismerkedik a fogorvossal.

A fogmosás egyszeregye

A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét a fognyak és az íny határára, majd apró, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután hasonló, kis mozdulatokkal haladjunk a fog külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg. Ezt követően a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Legvégül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Ne súroljuk fel-le, vagy oldalirányban, így ugyanis csak roncsolhatjuk a fog felszínét, de megtisztítani nem fogjuk.

Minél gyakrabban mossuk a fogainkat!

Gyerekek és felnőttek esetében ugyanaz a szabály érvényes: naponta legalább kétszer, de inkább minden étkezés után mossunk fogat – de ne közvetlenül evés után, ajánlott 10 percet várni. Egy alapos fogmosás legalább 3-5 percig tartson, és az összes fog minden egyes felszínét tisztítsuk meg. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy fogkefénket 2-3 havonta le kell cserélnünk és  ilyenkor mindenképpen csak PUHA  (soft , extra soft) fogkeféket szerezzünk be a család összes tagjának!!!