Sokan szeretnék magukénak tudni valamely világhírű művész hibátlan fogsorát. A páciensek jó része konkrét elképzeléssel, sőt, néha fényképekkel érkezik a fogorvoshoz, hogy megmutassa, milyen is álmai mosolya. De milyen is az esztétikus fogsor? Kinek, mi “áll jól”? Mindenkinek beválik ugyanaz? Hogyan lehet kompromisszumot kötve is megtalálni az igazit?

Kezdjük a fogak színével

False Teeth Color SamplesTegyük a szívünkre a kezünket: ugye mindannyian vágyunk egy csillogó, fehér, elszíneződés nélküli fogsorra, mellyel magabiztosan mosolyoghatunk? A tökéletes fehér azonban nem mindenki számára jelenti ugyanazt az árnyalatot. Az nem kérdés, hogy a besárgult fogazat lelombozó, és számos frusztrációt okozhat. Ám hogyha a fogpótlás színe nagyban eltér az eredeti fogak árnyalatától, az biztosan nem nyújt majd harmonikus képet. Ha a színpalettán sötétebbnek, sárgásabbnak is tűnik egy árnyalat, saját fogaink mellé helyezve az derül ki, hogy mégis az a megfelelő, az esztétikus megoldás. Ne féljünk a fogorvosunk hozzáértő javaslatától, ne gondoljuk azt, hogy “nem lát a szemétől”, amikor a korona, vagy a direkt héj ideális színét próbálja meghatározni.

Teljes összhang

A fogorvos akkor tekinthető gondos szakembernek, ha a páciens bőrszínét, arcformáját, és korát is figyelembe véve tesz ajánlatot az esztétikai fogászati beavatkozásokra. A sötétebb bőrtől nagyban elütő fogszín például zavaróan művi hatást kelt. Egy vonzó, idős férfit vagy egy csinos középkorú nőt is furcsán mesterkéltté tesz egy túlságosan szabályos és hófehér fogsor. De a tökéletes mosolyt kutató felmérések szerint a vakítóan fehér fogsor valójában nem minden korosztály számára javasolt. Néha jobb, hogyha az újonnan elkészített koronák vagy héjak a már meglévő, egészséges, de nem teljesen tökéletes fogakkal harmonizálnak, és nem egy a valóságtól elrugaszkodott képnek próbálnak megfelelni. Kutatók azt is kimutatták, hogy a legjobb, ha a fogak színe a páciens szeme fehérjének színével egyezik.

Fehér – személyre szabva

Cheerful Businesswoman.Fogfehérítés, direkt héj, porcelán héj: ezekkel a népszerű technikákkal könnyen és gyorsan juthatunk fehérebb, hibátlanabb fogakhoz. Mielőtt azonban nekivágnánk egy-egy beavatkozásnak, érdemes megismerkedni a kezelések mikéntjével. A fogorvos által végzett fogfehérítés egy olyan speciális eljárás, amely 2-5 árnyalattal varázsolhatja fehérebbé a fogsorunkat. A tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas, és nem is károsítja a fogállományt. Ám azzal tisztában kell lenni, hogy a fogfehérítés nem végezhető el, hogyha nem előzi meg egy alapos fogorvosi kivizsgálás. A rossz, gyulladt fogak, vagy íny esetén nem tanácsos belevágnunk a kezelésbe. Ha már rendelkezünk fogpótlásokkal, látható helyen lévő tömésekkel, koronákkal, tudnunk kell, hogy ezek nem fehérednek együtt a meglévő fogakkal. Így ilyen esetben megfontolandó, hogy elvégeztessük-e a kezelést – vagy épp azt kell átgondolni, hogy esetleg a fogpótlást kell újra cserélni a harmonikus összhatás érdekében. Ezt mindig érdemes a kezelés előtt a fogorvosunkkal átbeszélni. A fogfehérítés természetesen nem örökre szóló megoldás. A kezelés tartóssága függ a fogfehérítési eljárástól és az életmódtól is. Ha valaki például rendszeres kávé-, illetve teafogyasztó, az számítson rá, hogy nála hamarabb megszűnhet a fehérítés hatása.

Ha időtállóbb megoldásra vágyunk, a minimális beavatkozást igénylő héjakat választhatjuk. Az esztétikus direkt héjak olyan, a fogra helyezett, egyedileg készített vékony rétegek, melyek a fog külső felszínét részben, vagy egészében befedik.

A héjat a fogorvos közvetlenül a szájban készíti el, így egy ülés alatt kész eredményt kapunk. Ezt a fogpótlás típust leggyakrabban akkor alkalmazzuk, hogyha az elülső, azaz a frontfogak kisebb hibáit szeretnénk leplezni. A letört, repedt, vagy esztétikailag zavaró eseteknél kíválóan alkalmazható. Gyökérkezelés után is ajánlott a direkt héj, ha az elszíneződés belső fogfehérítéssel nem gyógyítható. A direkt héjak a legkíméletesebb héj típusok, elkészítésük sok esetben egyáltalán nem igényli a fogak preparációját. A héjak egy másik csoportja a porcelán héj, mely fogtechnikus közreműködésével, fogászati laboratóriumban készül.

A laboratóriumi körülményeknek köszönhetően a kerámia héj egységesebb megjelenésű, mint a direkt héj, és tökéletesen természethű, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogaktól. A porcelán héj elkészítése általában két ülésben történik.

A kerámia héjaknak van egy speciális csoportja az úgynevezett “no-prep”, vagy LUMINEERS héjak. Ezeknél nem szükséges a fog felületének megmunkálása, hanem a héj egyszerűen a fog külső részére ragasztható. Az ilyen típusú héjak természetesen nem használhatóak olyan sok esetben, mint a hagyományosak.

A másik csoportot a “hagyományos” kerámiahéjak alkotják. Itt első alkalommal a fog látható, elülső felszínének megmunkálását kell elvégezni: a fogból fél-egy milliméternyi anyag kerül eltávolításra. A csiszolás után következik a lenyomatvétel, melyre a fogtechnikus készíti el a porcelán héjat. Az első kezeléskor ideiglenes héjak kerülhetnek a fogakra, a végleges héjat pedig a második alkalommal ragasztja fel a fogorvos.

Happy handsome man smiling, looking at camera.Felső fogsor a középpontban

A fogorvosok számára közhely, hogy a vonzó mosoly egyik ismérve a felső fogsor dominanciája. Ez azt jelenti, hogy amikor mosolygunk, legjobb, hogyha az alsó fogaknak csak igen kis hányada, épp csak a teteje látszik. Szinte hihetetlen, de milliméter pontossággal megmondható az is, hogy mekkorák legyenek egymáshoz képest a fogak. Ha a tökéletest hajszolja valaki, jól jegyezze meg: az úgynevezett ketteseknek 38,2 százalékkal illik kisebbnek lennie a centrális fogaknál. A hármasokat pedig – ha a természet másképp rendelkezett is, ugyanennyivel kell kisebbre “varázsolnia” a fogorvosnak. Azt is kiszámolták már a hozzáértők, hogy a két felső centrális fog szélességének 80 százalékkal kell kisebbnek lennie a fog hosszánál. Emellett az sem mindegy, hogy az íny mennyire látszik, amikor mosolygunk: a legjobb, ha csak kis mértékben!

Hogyan közelíthetünk a tökéleteshez?

A fenti méretek és “szabályok” sokakat elkedvetleníthetnek, hiszen kevés az a páciens, aki megfelel minden kritériumoknak. A felelősségteljesen dolgozó fogorvos azonban nem is kíván mindezeknek maradéktalanul megfelelni. A fogsor megtervezése közös munka, amelyben törekedni kell a lehető legjobb megoldásra. Ami elégedettséggel tölti el a pácienst – és a fogorvos is úgy érzi, szakmailag kiemelkedőt alkotott. A végső cél, hogy a kész mosolyt minden szembejövő természetesen szépnek lássa.

Tekintse meg elkészült munkáinkat a galériában!

Ha Ön is ragyogó és egészséges mosolyra vágyik jelentkezzen be hozzánk még ma!