Puhát vagy keményet?

Sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, minél erősebb a sörte és durvább a dörzsölés, annál tisztább lesz a foguk. Az igazság azonban az,  hogy csak a puha sörtéjű fogkefék azok, amelyekkel  a legjobban megtisztíthatjuk a fogainkat, ugyanakkor nem okozunk kárt a fogzománcban vagy az ínyben. A kemény vagy közepes fogkefével végzett sikálás hosszú távon nemcsak a fogakat károsítja, hanem az íny visszahúzódását is eredményezi, a szabaddá vált gyökérfelszín pedig igen érzékeny lesz.

A friss lepedék eltávolítása nem nehéz, akár egy zsebkendővel is megtehető. Így könnyen belátható, hogy a puha sörte is kiválóan alkalmas erre a feladatra. Előnye pedig, hogy a hagyományos, keményebb fogkefékhez képest a sűrűn szövött puha kefék sörtéi nem karcolnak. A kefét szinte nem is kell a fog felszínéhez nyomni, a sörték mégis követik a fog domborulatait. A titok nyitja a kitartás. A fogakat ugyanis nem erőből kell tisztítani, hanem hosszan, de gyengéden.

Görbüljön?

A sörteszálak helyes megválasztása mellett az sem mindegy, hogy milyen a fogkefe nyaka. A flexibilis vagy szögben hajló fogkefék modernnek tűnnek, tetszetős külleműek, de nem irányíthatóak olyan pontosan, mint az egyenes fogkefék. Vonzóak a különböző polírozó korongokkal ellátott, váltakozó hosszúságú sörtével rendelkező darabok is. Ám ezekkel sem lehet precízen megtisztítani a fogakat. A szakemberek az izgalmas külső helyett az „unalmasabb”, ámde hatékony keféket ajánlják. Kis fej, sűrű, puha sörte, egyenes nyak. Csupán ennyit kell fejben tartanunk. No és persze azt, hogy akármilyen fogkefére is esett a választásunk, három havonta le kell cserélnünk.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor különlegesebb fogkefére van szükség. A torlódott fogaknál, a fogpótlásoknál, a fogszabályzóknál sokszor az egycsomós fogkefe használatát ajánlja a fogorvos – ám ez a kicsi, hajlított ecsetre emlékeztető eszköz nem magában, hanem a „rendes” fogkefe kiegészítéseképpen.

Zizegőst vagy csendeset?

Többször felvetődik a kérdés, hogy elektromos vagy hétköznapi fogkefét használjunk. Utóbbiak igen hasznosak, ám meg kell tanulni helyesen használni őket. A megfelelően puha sörte és a kicsi fej az elektromos eszközök esetében is ugyanolyan fontos, mint a hagyományos fogkeféknél. Ha a drágább, magasabb fenntartási költségű elektromos eszközre szavazunk, a fogmosáshoz képest tízszeres, de akár százszoros teljesítményt is elérhetünk.  Egyes modellekben beépített időmérő is található, így a fogmosási időt könnyebb betartani. A szintén beépített nyomásérzékelő emellett megóvja a zománcot vagy a fogínyt az esetleges károsodástól. Azt azonban tudni kell, hogy az elektromos fogkefék zajosak, a szájban erős rezonancia érezhető, a fogkrémet nem tudjuk olyan egyenletesen eloszlatni a fogakon.