Bár a fogselymet épp kétszáz éve találták fel, manapság sem találhatjuk meg mindenki fürdőszobájában. Pedig a fogakat gyakorlatilag lehetetlen e nélkül az eszköz nélkül tökéletesen megtisztítani. A fogközökbe a fogkefe nem, vagy csak részben tud beférni, így a fogainkat hiába dörzsöljük hosszú perceken keresztül, a lepedék megbúvik a rejtett zugokban.

Hogyan használjuk a fogselymet?

Talán először ügyetlennek érezzük magunkat, de rövid gyakorlás után tökéletesen elsajátítható a fogselyem használata. A fogselyemből egy alkalommal minimum egy 30-40 cm hosszú darabra van szükségünk. Könnyebben tudjuk irányítani a madzagot, hogyha a selyem két végét a mutatóujjaink köré tekerjük, és egy körülbelül 3-5 cm-es szakaszt hagyunk szabadon a két ujjunk között. Ezután feszítsük a fogselymet a fogfelszínre, és vezessük be az egyik fog oldalsó felszínéhez szorítva a fogközbe, majd a másik fog felszínén emeljük ki az ételmaradékot. Ezzel a technikával tökéletesen be tudunk jutni a fogak közötti résekbe, és megfelelően ki tudjuk tisztítani azokat. Vigyázzunk azonban, hogy a fogak közötti íny kis „háromszögecskéit” ne sértsük meg, mert az így okozott fogínyvérzés ínygyulladást okozhat. Fontos az is, hogy minden egyes mozdulat után pár centivel arrébb fogjuk meg a fogselymet, és tiszta madzaggal lássunk neki a következő fogköznek. A fogselymet naponta egyszer ajánlott használni, de ha minden fogmosáskor időt szakítunk rá, és kellő óvatossággal alkalmazzuk, akkor csak használunk vele fogazatunknak.

FONTOS: Ha a fogselyem használatakor azt tapasztaljuk, hogy a fogselyem egy bizonyos helyen állandóan elszakad vagy „felrojtozódik” mindenképpen keresse fel fogorvosát egy alaposabb kivizsgálás céljából.

Milyen fogselymet válasszunk?

Létezik henger alakú és lapos fogselyem, gumis és vékony szálakból sodort is. Nem mindegy azonban, hogy melyiket vesszük le a drogéria polcáról. A henger alakú selyem szinte mindenkinek ajánlott. Ha azonban valakinek torlódott a fogazata vagy túl szűkek a fogközei, érdemesebb lapos fogselyemmel tisztítania a fogait. Ha viszont Önnek nagyok a fogközei, a fogselyem helyett a szakemberek inkább a fogköz-tisztító kefét (interdentális fogkefét) ajánlják. A fogpótlással rendelkezők és a fogszabályzót viselők számára is létezik speciális fogselyem, amellyel könnyebben elérik a fogközöket. Az úgynevezett superfloss egy körülbelül 30-40 cm hosszúságú, három részből álló fogselyem. Az első rész keményebb anyagból készül, így a pótlások alá, vagy közé könnyen bevezethető. A selyem közepe a vastag tisztító rész, ezzel távolítható el a lepedék. A madzag vége pedig hagyományos fogselyemből áll, a problémamentes helyek tisztítására alkalmas.

Fontos tudni, hogy a viaszolt fogselyem ugyan könnyebben beilleszthető a fogak közé, ám épp emiatt könnyen lecsúszik a gyakorlatlanabb ujjakról, és nem tisztítja olyan hatékonyan a fogakat. „Haladó fogselymezők” használhatnak keretbe feszített fogselymet is, amely leginkább egy mini hegedűvonóra hasonlít. Ez az eszköz azonban nagyon könnyen felsértheti a fogínyt, komoly károkat okozva ezzel.  A kifeszített selyem pedig nem tudja olyan pontosan elérni a fogközök legrejtettebb zugait. Jó hír viszont, hogy a fogselyem íze szabadon választható, nem befolyásolja a hatékonyságot.