A fogínyvérzést leggyakrabban a helytelen fogápolás miatt bekövetkezett gyulladások okozzák. Ha valaki a kelleténél ritkábban, nem elég alaposan mossa a fogát, ha nem használ elég hatékony fogápoló szereket, a fogsorán lepedék marad, később fogkő képződik. Az ezekben felhalmozódó baktériumok pedig gyulladást okoznak. A szuvas fogak, a fogágybetegség és az ínygyulladások (gingivitis) szintén okolhatóak, ha fogínyvérzést tapasztalunk. Eddig a pontig azonban jobb, ha nem jut el az ember. Érdemes az első vérzéskor azonnal újragondolni az otthoni gyakorlatot, és felkeresni a fogorvosunkat.

Mit tegyünk, ha vérzik az ínyünk?

Sokat segíthet, hogyha változtatunk a fogápolási technikánkon. Az első, és legfontosabb lépés, hogy kellő gyakorisággal, alaposan és hosszan mossunk fogat – fogínyvérzés esetén is. Tévhit, hogy ilyenkor a fogakat „békén kell hagyni”. A másik véglet, a túl erős súrolás is káros a fogakra. Az interneten számos, a helyes szájhigiéniát bemutató videót találhatunk, melyek bemutatják, hogyan keféljük a fogainkat, vagy hogyan használjuk a fogköztisztító -fogkefét vagy fogselymet. Ám ha az otthoni „gyorstalpaló” nem elég, fogorvosunk is segíthet a helyes módszer elsajátításában. Ha vérzik az ínyünk, érdemes olyan fogkrémet, esetleg fertőtlenítő szájöblítő szert használni, amelyet kifejezetten erre az esetre fejlesztettek ki. Kiegészítésképpen használhatunk ínyzuhanyt is, ám előtte mindenképpen konzultáljunk a fogorvosunkkal. A dohányzás, a nassolás abbahagyása nem is lehet kérdés, hiszen a plakk képződését ezek jelentősen felgyorsítják. Arra is ügyeljünk, hogy közvetlenül étkezés után ne mossunk fogat, főleg, ha valamilyen savas ételt vagy italt fogyasztottunk.

Ha nem múlik a baj

Szerencsés esetben pár nap alatt véget vethetünk a fogínyvérzésnek. Ha azonban nem múlik, vagy ha az ínyünk duzzadt, piros, ha a lepedék nem távolítható a fogak felszínéről, illetve ha erős fájdalmat érzünk, haladéktalanul forduljunk szakemberhez. A fogkő eltávolítása önmagában is megszüntetheti a bajt, a súlyosabb gyulladások, a szuvasodás, illetve a fogágybetegség, az ínysorvadás azonban komolyabb fogorvosi beavatkozást, terápiát igényelnek. Azt sem árt tudni, hogy a tünetek hátterében nem csak a szájat érintő betegségek állhatnak: a cukorbetegség , a leukémia, különböző vírusok és gombás fertőzések, véralvadási zavarok is okozhatnak fogínyvérzést. A vas- vagy a C-vitamin hiánya szintén vezethet fogínyvérzéséhez.

A kezeletlen ínyvérzés

Ha már tudjuk, mi okozza a fogíny vérzését, ne halogassuk a fogorvosi kezeléseket. Az elhanyagolt gyulladások miatt kialakult fogágybetegség  (parodontitis) és az ínysorvadás ugyanis már nehezen gyógyíthatóak az végső fázisban, és ilyenkor sajnos  az is előfordulhat, hogy elveszítjük fogainkat.