1. A mosolygástól jobb lesz a közérzeted

Kevesen tudják, hogy arckifejezésünk nemcsak arra szolgál, hogy üzenjen a külvilágnak lelkiállapotunkról, de arra is képes, hogy befolyásolja a hangulatunkat. Az érzéseink az agyunkban születnek, ám arcizmainkkal ezeket az érzéseket felerősíthetjük, vagy átalakíthatjuk. A legutóbbi kutatások szerint, ha az arcizmainkkal megtámogatjuk pozitív, vagy elnyomjuk negatív érzéseinket, hangulatunk is követi azt, amit elhatároztunk.

2. A hamis mosoly is használ. Ha máshogy nem megy, erőltesd!

Bár akadnak kutatók, akik szerint a mosoly jótékony hatására csak akkor számíthatunk, ha az valóban az őszinte örömünket fejezi ki, az igazság az, hogy egy jól megtervezett álmosoly is sokat segíthet hangulatunk javításán. A kilencvenes években Paul Ekman világhírű pszichológus, az Arctevékenység-Kódoló Rendszer kidolgozója saját magán kísérletezve jött rá, hogy a mosolyok vagy épp a grimaszok, homlokráncolások a hangulatát is befolyásolják. Húsz évvel később pedig arra is rámutatott, hogy ha valaki képes magára ölteni a mosolyok non plus ultráját, a szem körüli izmokat is bevető úgynevezett Duchenne mosolyt, az biztosan jobbkedvre derül.

ID:80073275

3. A mosoly elűzi a stresszt

A Psychological Science 2012-ben közölt egy érdekes kutatást, ami mára “az evőpálcikás kísérlet” néven vált ismertté. Két kansasi pszichológus, Tara Kraft és Sarah Pressman igazán szokatlan módját választotta annak, hogy különböző típusú mosolyokat idézzen elő kísérleti alanyainál. A résztvevők egy részének mosolygás közben kínai evőpálcikákat kellett a szájukban tartani, és ha ez még nem lenne elég, olyan feladatokat adtak nekik, amik tudtukon kívül stresszhelyzetbe hozták őket. A másik csoportnak semleges arckifejezéssel kellett ugyanezt megtennie. Az eredmény azt mutatta: akit mosolyra késztetnek, az jobban teljesít, és még ha a kedve nem is lesz kifejezetten rózsás, a stresszt nagy valószínűséggel le tudja gyűrni.

4. A mosoly az üzleti életben is nyerő kártya

business, people, teamwork and planning concept - smiling business team with marker and stickers working in office2004-ben az amerikai Penn State University kutatói az ügyfélkapcsolati szférában vizsgálták a mosoly szerepét. Arra jutottak, hogy az ügyfelek szerethetőbbnek, barátságosabbnak, hozzáértőbbnek látták az őszintén mosolygó alkalmazottakat, akikhez könnyebben fordultak kérdéseikkel, és elégedettebbek voltak az interakciót követően. És ha már üzlet: Shawn Achor, a pozitív pszichológia nagyágyúja szerint a boldogság egyértelmű versenyelőnyt jelent az üzleti életben is- ezt pedig egy úgynevezett mosolytréninggel tudatosan is előidézhetjük. Ahogy a napi rutin része a fogmosás, úgy építhetjük be mindennapjainkba a mosolygást is. Achor szerint a képlet megfordult: nemcsak a siker tesz boldoggá, de a boldogság óhatatlanul sikerhez vezet.

5. A mosoly megbízhatóságot sugároz

A számtalan pszichológiai kísérlet egyike azt vizsgálta, hogy mi köze a mosoly intenzitásának a becsületességhez. A Pittsburgh Egyetem kutatói például arra keresték a választ, hogy alanyaik vonzereje, mosolya és hitelessége hogyan függ össze. Mint kiderült, a kulcs a mosoly: minél szélesebb, annál megbízhatóbbnak tűnik az ember.

Closeup of happy family playing over the bed in a relaxed morning. Weekend family leisure time concept.6. A mosollyal fertőzhet – és ennek a “betege” örülni fog

Tapasztalta már, milyen gyakori, hogy amint egy barátra vagy kollégára mosolyog, az önkéntelenül is viszonozza azt? Eláruljuk, tudományos magyarázat is létezik a jelenségre. Mindannyian rendelkezünk a tükörneuron nevű idegsejtekkel, melyek akkor is aktívak, amikor valaki egy adott cselekvést végrehajt, és akkor is, amikor megfigyeli ugyanezt a cselekvést. Az idegsejt mintegy “tükrözi” a másik egyed tevékenységét, mintha azt maga a megfigyelő végezné. Így, amikor valaki ránk mosolyog, tükörneuronjaink megfigyelik, ugyanakkor le is utánozzák a látottakat.

7. A mosoly a sejtek szintjén is megerősíti a testet

Kevesen tudják, hogy mosolyunk nem csak a stresszt űzi ki a testünkből, de a sejtek feszültségét is oldja. Sondra Barrett biokémikus A Sejtjeink titkai című könyvéből kiderül: amikor mosolygunk, a sejtek merevsége csökken, a sejtszintű relaxáció pedig meggátolja, hogy különféle, a stressz által előidézett sejtmutációk jöjjenek létre, melyek daganatos betegségeket okozhatnak, vagy azok makacs jelenlétét fokozhatják.

8. A mosoly kreatívabbá tesz

Aki derűs, az a megoldandó problémákat is összefüggéseiben tudja látni, és több megoldási javaslattal tud élni, mint a negatív beállítottságú társa. A University of California 2013-as kutatása szerint a mosolygás folyamán felszabaduló dopamin hormon segíti a tanulást, a feladatvégzés hatékonyságát és a döntéshozatalt.

9. A mosoly a leghatékonyabb ingyenes egészségvédő szer

A mosoly nem kerül pénzbe, nem vényköteles, éhgyomorra is “bevethetjük”, egyes szakértők szerint ráadásul a vérnyomást is csökkenti. Érdemes mosolyogni a michigani Wayne Állami Egyetem szakértői szerint is. Kutatásaik során ugyanis azt találták, hogy akár hét évvel is meghosszabbíthatja életünket, ha szánk sarka felfelé görbül.

Igaz, ők kizárólag baseball játékosokat vizsgáltak, de szerintük nincs veszítenivalónk. Tegyünk egy próbát!