Dr. Virtics Ferenc

Ahogy idősödünk, úgy romlik a fogak állaga és sötétedik a színük is.
Megfelelő fogápolással kordában tarthatjuk ezeket a folyamatokat, de a fehér fogakért még ennél többet is tehetünk.

1.Kerüljük a fogakat elszínező ételeket és italokat!

Vizsgálatok is igazolják, hogy bizonyos ételek és italok fogelszíneződést okozhatnak. A legerőteljesebb fogszínezők: kávé, tea, vörösbor, kóla, színes és mesterséges ételek. Minél inkább sikerül kiiktatnunk az étrendünkből a színeződést okozó fogásokat, annál nagyobb az esélyünk, hogy megóvhatjuk fogaink fehérségét.

2.Ne dohányozzunk!

A cigarettában lévő nikotin is a fogak elszíneződésének egyik okozója. A dohányzás miatt nikotinos, kátrányos fogkövek alakulhatnak ki, ezek egyenes utat jelentenek a fogak elszíneződéshez. Aki nem dohányzik, az sikeresen kiiktathat egy a fogak fehérségét veszélyeztető faktort.

3.Válasszunk megfelelő fogkrémet!

A rendszeres szájápolással akadályozhatjuk meg a lepedékek képződését, ha lehetőség szerint minden étkezés után fogat mosunk, a szájhigiéniához szájvizet is használunk, máris sokat teszünk a fogak fehérségének megőrzéséért. Ha fehérítő hatású fogkrémet választunk a szájápoláshoz, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl szemcsés, mert azzal csak ártunk a fogzománcunknak. Találunk ma már a piacon olyan márkát is, amelyben az aktív szén anélkül távolítja el a szennyeződéseket, hogy koptatná a fogzománcot és semmilyen kémiai fehérítő anyagot nem tartalmaz.

4.Próbáljuk ki a fogfehérítő kezelést!

Ha minden próbálkozásunk ellenére nem sikerül fogaink fehérségét visszanyerni, még mindig segíthet a fogfehérítés.
Biztonságosabb a szakrendelőben történő változat mellett dönteni, mert így nem kockáztatjuk, hogy a helytelen otthoni használat kárt tenne a fogínyünkben, fogainkban.
Szakember megkérdezése nélkül, internetről vásárolt szerekkel egyébként sem javasolt belevágni a fogfehérítésbe – nem tudni, hogy egy gyulladásos állapotot nem befolyásol-e kedvezőtlenül a beavatkozás, ráadásul az esetleges pótlások, koronák színe sem fog a kifehérített fogainkhoz igazodni.
A fogorvosi rendelőben azonban felhívják a figyelmünket az esetleges kockázatokra, a fehérítés szakszerűen történik, s ha betartjuk a kezelés után alkalmazni szükséges néhány szabályt, egészen biztosan elégedettek leszünk az eredménnyel.

További részletek a fogfehérítés kezelésről.

Kapcsolódó cikkek:

Dr. Virtics Ferenc fogorvos és Rátkai Mária dentálhigiéniás szakember a fogfehérítésről.

Dr. Virtics Ferenc
Rátkai Mária