Akár gyerekkorunktól kezdve rögzülhettek bennünk olyan örökérvényűnek gondolt szabályok a fogmosással, szájápolással kapcsolatban, amelyek mégsem teljesen helytállóak.
Összegyűjtöttünk néhányat a leggyakoribb tévhitek közül, hogy ezúttal az Abident stábjának ajánlását is közzétehessük mellettük.

Étkezés után rögtön fogat kell mosni
TÉVES!
Jobb, ha várunk 15-20 percet étkezés után, mert ilyenkor még magas a fluortartalom a fogak körül, idő kell, hogy visszaépüljön.
A fogszuvasodást és fogkövet örököltük a felmenőinktől
TÉVES!
Az igazság az, hogy nagyon kis százalékban lehet örökletesség az oka a fogak rossz állapotának, sokkal nagyobb arányban játszik szerepet a nem megfelelő szájápolás.
Egy alma lefekvés előtt a fogakat épen tartja
TÉVES!
Az alma a szájüregben savas hatást vált ki, ami maró hatású lehet a fogzománc számára. Ezért lefekvés előtt, fogmosás után már ne együnk almát.
Csoki vagy cukorka – mindegy, egyformán rosszak a fogaknak
TÉVES!
Ha már választani kell, akkor inkább a csoki. A savanyúcukorban ugyanis a cukor mellett citromsav is van, ami nem használ a fogaknak. A csokiban található zsír és kakaóvaj ellenben egy védőréteget képezhet a fogak köré, így kevésbé károsítja őket.
Gyerekeknek éjszaka jó tejet adni, ha felébrednek álmukból
TÉVES!
A fogak egészsége szempontjából nem a tej a legjobb megoldás, sőt. Cukor- és fehérjetartalma miatt ártalmas lehet a fogaknak éjszaka, baktériumok telepedhetnek meg a szájüregben.
Egy hároméves gyermek már tud önállóan fogat mosni
TÉVES!
Ebben a korban még segítségre van szükségük a gyerekeknek a helyes mozdulatokhoz, az alapos szájápoláshoz. Kisiskolás kortól válik számukra napi rutinná, amikortól biztonsággal önmaguk is képesek a helyes fogmosásra.
A kemény fogkefe az igazi
TÉVES!
Semmivel sem tisztítja jobban a fogakat, mint puhább kivitelű társai, ellenben jobban koptatja a fogakat és megsértheti a fogínyt.
Annyi fogkrémet kell kinyomni a tubusból egyszerre, amennyi a fogkefére fér
TÉVES!
A fogkefe méretét nem a fogkrém mennyiségéhez igazították. Igazából borsónyi mennyiség fogkrém elegendő egy fogmosáshoz.
Az a jó, ha habzik a fogkrém
TÉVES!
A habzás okozója az SLS (sodium-lauryl-sulfate) nevű összetevő, ugyanettől lesz habos a tusfürdő vagy a sampon is például. Ez egy kemikáliának minősülő anyag, kis mennyiségben nem káros, de ha tehetjük, válasszunk olyan terméket, amelynek az összetevői között nem szerepel.
A kivehető fogpótlást éjszakára vízbe kell rakni
TÉVES!
Régen valóban így volt, de mára már más anyagból készülnek a fogpótlások, jobb szárazon tartani őket. Elegendő egy órára fertőtlenítő oldatba tenni őket.