„Mintha a fogamat húznák” – szoktunk mondani akkor, amikor valamilyen kellemetlen dolog vár ránk. Valóban, a foghúzás nem az az élmény, ami szerepelne a bakancslistánkon, de ha muszáj túlesni rajta, akkor tehetünk azért, hogy elkerüljük a komplikációkat.

Eljöhet az a pont a problémás fog esetében, amikor már nincs más megoldás, el kell távolítani a gócot. Ha foghúzás mellett dönt az orvos, akkor hosszú távon egészen biztosan ez a jobb megoldás, fogadjuk el, bármennyire is riasztó a gondolat.
Hogyan csökkenthető a fájdalomérzet? Mekkora fájdalom a normális egyáltalán? Mit csinálhatunk, és mit kerüljünk foghúzás után? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hagyni kell a sebet gyógyulni
Semmiképp sem szabad szívogatni, netán belenyúlni valamilyen tárggyal, sőt, még az öblögetést is kerülnünk kell. Öblögetni 2-3 nap elteltével szabad.
A fogmosást azért nem kell kihagyni
A szájápolás nagyon fontos, ezért a fogmosást nem kell hanyagolni, csupán a sebet kell elkerülnünk a fogkefével. Azt a részt csak a beavatkozást követő nap kell megtisztítani puha fogkefével. Az első napokban még legyünk nagyon óvatosak, néhány nap után azonban már egyre határozottabban moshatjuk meg a seb felszínét.
Vérzés előfordulhat – ez természetes
Enyhe, szivárgó vérzés esetén steril gézből hajtogassunk egy bucit és a sebre helyezve harapjunk rá. Ha 5-10 percen belül nem szűnik meg így a vérzés, forduljunk orvoshoz!
Ha probléma jelentkezik – vissza a fogorvoshoz!
Gyulladás, láz, szájzár, gennyesedés esetén mindenképpen fel kell keresni újra a fogorvost.
Fájdalomcsillapító javasolt
A foghúzás után 1-2 napig teljesen normális a fájdalomérzet, utána ennek csökkennie kell. Érdemes fájdalomcsillapítót beszereznünk még a beavatkozás előtt, ha pedig a fájdalomérzet nem múlna el néhány nap után, esetleg felerősödne, mindenképpen jelentkeznünk kell a fogorvosnál. Az arcot, pláne a sebet borogatni viszont tilos – inkább jegeljük a duzzanatot napi 5-6 alkalommal 1-2 percig.
Ha antibiotikum kell, annak szedését nem szabad megszakítani
Bizonyos esetekben az orvos dönthet úgy, hogy a gyógyulást antibiotikum segítheti hatékonyabban. Ilyenkor a teljes dobozt végig kell szednünk, akkor is, ha menet közben a fájdalomérzet csökken. Az antibiotikum-kúra kellemetlen következménye a bélflóra felborulása, ezért javasolt probiotikumos készítmények fogyasztása is. Ha az antibiotikum allergiás tüneteket (kiütés, bőrviszketés, foltok a bőrön) idézne elő, akkor fel kell függesztenünk a gyógyszer szedését és tájékoztatnunk kell az orvosunkat.
Dohányozni tilos
Még a láncdohányosoknak is le kell tenniük a cigit minimum 2-3 napra, ha nem szeretnének elfertőzödött sebet a szájukban.
Alkohol és tejtermékek kerülendők
2-3 napig az alkoholról is le kell mondanunk a gyógyulás érdekében – ne dőljünk be a népszerű mítosznak, hogy a pálinka csillapít mindenféle fájdalmat. Ugyanígy a tejtermékeket (tej, joghurt, vaj, sajt, stb.) is el kell hagyni az étrendből a foghúzás utáni első néhány napon.
Foghúzás után óvatosan a fizikai tevékenységgel!
A beavatkozás napján még a hajolgatást, emelést, cipekedést is kerülnünk kell, de egy-két napig jobb tartózkodnunk a fizikai munkától, sporttól is.
Magasabb párna az alváshoz
A foghúzást követő éjszakára jobb egy magasabb párnát bekészítenünk, még akkor is, ha szokatlan.