Első számú mumus: a tű

Closeup portrait terrified girl woman scared of needles, syringes, dentist visit siting in chair, opened mouth doesn't want dental procedure drilling tooth extraction isolated clinic office background

A létező legnagyobb fóbiák egyike a tűszúrástól való félelem. Már kisgyermekkorban kialakulhat, és egyáltalán nem szükséges hozzá a fogorvos. Egy-két rossz hangulatban beadott oltás vagy vérvétel elég ahhoz, hogy a “tűpara” végigkísérje az életünket. Aki a tű látványától érzi magát rosszul, az nyugodtan hunyja be a szemét, aki pedig a fájdalomtól tart, kérheti, hogy a szúrás helyét előzetesen Lidocain spray-vel vagy érzéstelenítő zselével kezeljék. Így gyakorlatilag nem érzünk majd többet, mint egy szúnyogcsípésnyi szúrást. Talán az is segít oldani a szorongásunkat, ha belegondolunk: jóval nagyobb kínt élünk át egy migrén esetén, mégis, sokszor órákig képesek vagyunk elviselni a fájdalmat.

A fájdalom garantált?

Senki sem szereti a fájdalmat – márpedig ha egy fog fáj, az nem mindennapi érzés. A fogászati jellegű fájdalom ugyanis az esetek többségében igen intenzív. Ezért sem meglepő, hogyha a fogorvosra gondolva azonnal a fájdalomra asszociálunk. Az igazság azonban az, hogy fájdalmat nem a fogorvosi székben ülve, sokkal inkább azt megelőzően érzünk, enyhébb mértékben pedig a gyógyulás időszakában – a kezelést követően. A fogászati beavatkozások ugyanis, ahogy már írtuk, tökéletesen fájdalommentesek lehetnek a megfelelő érzéstelenítés mellett. Sok páciensnek segít a vélt vagy valós fájdalom leküzdésében az is, ha tudja, hogy pontosan mi történik vele. Kérjük meg orvosunkat, hogy magyarázza el, mikor mit tesz.

Fél az orvostól? Keressen megértő szakembert!

Sokan még attól is félnek, hogy félelmeiket, vagy szégyenérzetüket fogorvosuknak bevallják. Tartanak az elítélő pillantásoktól, a kellemetlen megjegyzésektől, az empátia hiányától. Pedig a szorongás oldásához nagymértékben hozzájárul az őszinteség. Marianna, aki ma már dr. Virtics Ferenc, az Abident Fogászat vezetőjének elégedett páciense, sokáig halogatta a fogorvosi kezeléseket. A félelme oly mértékű volt, hogy még telefonálni sem mert a fogorvosnak, félig inkognitóban, Facebookon kért időpontot.

Annyira rettegtem, hogy aludni sem tudtam, pánikroham jött rám, holott csak egy ártatlan konzultációra jelentkeztem be. Rettenetes bűntudat gyötört amiatt, hogy hagytam a fogaimat elromlani. A gyermekkori rossz élmények sem segítettek abban, hogy eljussak a fogászatra. Mogorva, megfélemlítő fogorvosokkal hozott össze a sors, így nehéz volt megbíznom bárkiben is. De vettem egy nagy levegőt, és nem bántam meg. Virtics doktoréknál kifejezetten kellemes környezetbe csöppentem, ahol mosolyognak rám és emberszámba vesznek.” – meséli Marianna, akinek végül a késlekedés miatt számos fogát ki kellett húzni, de a beavatkozásokat csak minimális fájdalom kísérte. “A rossz fogaimmal küszködés volt az evés, az ivás, így mindenkinek azt javaslom, hogy küzdje le a félelmét és járjon rendszeresen fogorvoshoz.” – teszi hozzá Marianna.

Ördögi kör

Norvég kutatók adatai szerint minél jobban félünk a fogorvostól, annál rosszabb fogaink állapota. Hamis feltételezés ugyanis, hogy aki retteg, az nagyobb gonddal ápolja a fogait, annak reményében, hogy nem lesz szüksége fogászati beavatkozásra. Ők ugyanis még az átlagnál is jobban elhanyagolják a szájápolást. Amikor pedig már lyukas fogak, ínygyulladás, vagy egyéb problémák okoznak fájdalmat, természetesnek mondható, hogy az ember nem szívesen nyúl fogkeféhez, fogselyemhez.

Apró gesztusokkal könnyebb

Dr. Virtics Ferenc egyébként úgy látja, a fogorvoslás egyik legnagyobb leküzdendő problémája a szégyenérzet és a fájdalomtól való félelmem, ami a magyar egészségügyre sok esetben jellemző figyelmetlen bánásmódnak köszönhető. Sok esetben a fogorvos már szájmaszkban, ugrásra készen várja a rendelőbe belépő betegét, így nincs mód az előzetes beszélgetésre, de még egy kézfogásra sem. Virtics doktor szerint nem kell különös végzettség ahhoz, hogy a fogorvos oldani tudja a szorongást. Gyakran már az is elég, ha az orvos valódi érdeklődést mutat páciense pszichés hogyléte iránt, és meghallgatja félelmeit.