Holisztikus fogászatMagyarországon még fehér hollónak számítanak az antropozófus fogorvosok, akik a klasszikus fogorvosi kezelések mellett természetes gyógymódokat is alkalmaznak, és holisztikus szemlélettel tekintenek a betegre. Pedig – ahogy a gyógyászatban általában – a fogorvoslásban is szemléletváltásra van szükség. Az új ajánlások szerint például már nem szükséges a lázat csillapítani, hiszen így negatívan befolyásoljuk a szervezet öngyógyító erőit. Ehhez a felfogáshoz hasonlóan a fogászatban is jobb lenne a kevesebb több elvét követni. Dr. Virtics Ferenccel, az Abident Fogászat vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan gyógyítanak – gyengéd eszközökkel – az antropozófus fogorvosok.

Az egyensúly visszaállítása

Az antropozófus gyógyászat nem alternatív, hanem integratív orvoslás, amely a természettudományos, nyugati orvosláson alapszik, és ezt szellemtudományos nézőpontokkal egészíti ki. Aki most a fejéhez kapna holmi szellemek hallatán, megnyugtatjuk: az antropozófus orvoslás lényege az, hogy megfontoltan kínál gyógyszeres megoldásokat, és csupán addig, ameddig szükséges. A hogyanra pedig egyszerű a válasz: minden antropozófus gyógyszer célja, hogy a szervezet gyógyító erőit mobilizálja és erősítse. Nem akarja a betegség tüneteit elnyomni, ehelyett az egész emberi szervezetet igyekszik olyan állapotba hozni, hogy az a betegség által megzavart egyensúlyát saját maga tudja visszaállítani.

Miben más az antopozófus fogorvos?

Fogászat 13. kerület Az antropozófus fogorvosok is használják a jól bevált, klasszikus orvosságokat, ám természetes anyagokból készült készítményekkel is megtámogatják őket. Ezek lehetnek akár homeopátiás készítmények, vagy kifejezetten antropozófus gyógyszerek, melyek nagy tisztaságú növényi, ásványi vagy állati eredetű anyagokat tartalmaznak. A hangsúly azonban nem a gyógyszereken van. “Amikor belép hozzám a páciens, azonnal elkezdem figyelni őt. Sokat elárul a testtartás, a kéz melegsége, az első, bemutatkozó mondatok, a hangszín. Ebből, és a részletes anamnézisből következtetek arra, hogy a betegem milyen életmódot él, milyen lelkiállapotban van.” – mondja dr. Virtics Ferenc, aki 2013 óta foglalkozik antropozófus orvoslással. “Ha módom volt az első találkozást megelőzően beszélgetni a pácienssel, és azt tapasztaltam, hogy fél a fogászati kezeléstől, számos szorongást csökkentő, ráhangolódást elősegítő antropozófiai szert tudok ajánlani. Sokszor okoz problémát a páciens szégyenérzete, amiért túl későn fordult fogorvoshoz. A személyes találkozó során ezt is sikerrel csökkenthetjük.” – magyarázza Dr. Virtics.

A fájdalom küszöbén: merre tovább?

“Ahogy az általános gyógyászatban, úgy a fogászati kezelésekkor is megfigyelhető, hogy sokszor felelőtlenül és feleslegesen alkalmazzuk a fájdalomcsillapítókat és az antibiotikumokat. Mérlegelés nélkül írja fel az orvos, és gondolkodás nélkül szedi be a páciens a komoly mellékhatásokkal  is járó orvosságokat.” – magyarázza dr.Virtics Ferenc. “Ha kell, természetesen adunk – ilyen eset lehet például a nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegség, hiszen köztudottan lassabb a sebgyógyulás a diabétesz esetén, és a fertőzések előfordulása is sokkal nagyobb. Legyengült immunitással járó kórképek mellett szintén ajánlott az antibiotikum szedése.” – teszi hozzá dr. Virtics.

Tippek: fogorvos előtt, fogorvos után

Dr. Virtics Ferenc szerint igen fontos, hogy a páciens ne csak “beessen” a fogászatra, hanem készüljön a találkozóra. Ezzel a kezelés sikeressége is sokkal nagyobb lehet. A felkészülés része, hogy pihenten érkezzünk fogorvosunkhoz – ne egy átdolgozott nap után, hullafáradtan. Ha nátha, láz, egyéb fájdalom gyötör minket, inkább napoljuk el a kevésbé sürgős kezeléseket. Kényelmes, meleg ruhában érkezzünk! A meleg egyúttal védőrétegként is funkcionál, segít az ellazulásban. Az orbáncfű, mint hatóanyag sokat segíthet a relaxációban, az árnika pedig mind a beavatkozások előtt, mind utánuk jó szolgálatot tesz: elősegíti a sebgyógyulást, és – ahogy mondják – az ijedt lélek gyógyulását is. A körömvirág belső erőt, bátorságot kölcsönöz, tinktúraként pedig fertőtlenít és a sebgyógyulást támogatja. Nem véletlen, hogy szintén kedvelt hatóanyag az antropozófusok körében.

fogászat 13. kerületA fogorvosi rendelő atmoszférája: az illatok is számítanak

A fogorvosi rendelő friss levegője nem csak a páciens számára jelent gyógyító közeget, de a fogorvosnak is fontos. Gyökérkezelések esetén kifejezetten jó szolgálatot tesz valamelyik esszenciális illóolaj, például a levendula használata.

Nagyobb beavatkozások előtt érdemes a beléndeket, kankalint és szamárkórót tartalmazó, Cardiodoron nevű antropozófus készítmény szedése, amely a szív és a légzés ritmusát hangolja össze.

A foghúzások után jelentkező “száraz gyulladás” hamar gyógyítható, hogyha a kámfor tartalmú, általános gyógyászatban használt készítményt propolisszal és orbáncfűvel kombináljuk. Afták esetén a már emlegetett körömvirágot “vethetjük be”, de létezik egy nagyon hatékony, kombinált, több összetevőből álló antropozófus “szájbalzsam” is.

A fogászati kezelések után, szájüregi gyulladások esetén jobb, ha hanyagoljuk a hagyományos szájfertőtlenítőket. Dr. Virtics Ferenc azt ajánlja, öblögessünk inkább diólevél főzettel és zsályateával, de ajánlható antropozófus szájvíz is a problémára. Az arcüreg gyulladásai mögött igen sokszor fogászati probléma áll: antropozófusok azt is tudják, hogy a birsalma kivonatot tartalmazó orrspray milyen sokat segíthet ilyen esetekben.

Antropozófiás gyógyszerek – gyermekeknek is

Sokan kérnek tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan ápolják kisgyermekük fogait kíméletesen, mégis hatékonyan. Dr. Virtics a fluor tartalmú hagyományos fogkrémek kiváltására antropozófiás fogkrémet ajánl, mely mellett jó szolgálatot tesz a gesztenyekéreg kivonat. Ez ugyanis hasonló hatást ér el, mint a fluor tartalmú, drasztikusabb fogkrémek. Kevesen tudják, hogy a teljes fogszabályzást is lehet antropozófiás orvosságokkal támogatni, melyek a folyamat lerövidítését és a fogágy csontátépülését segítik.

Partnerként kezelik a beteget

A kulcs, ahogy azt dr. Virtics Ferenc mondja, az odafigyelés, és az, hogy az orvos a gyógyulás irányába állítsa a pácienst. Míg a hagyományos fogorvoslásban a beteg passzív elszenvedője a fúrásnak, húzásnak, tömésnek, addig az antropozófus fogorvos szem előtt tartja a páciens érzelmeit, félelmeit, életvitelét, nem lankad kérdezni, miközben az egész testre koncentrál.